Iskoračenje iz podjela i blokade pravosuđa

Nacrtom deklaracije o kojoj će POSP glasati 2. decembra traži se rješenje za nastavak reformi i ispunjavanje obaveza iz 23 i 24. SDP amandmanima izrazio brigu zbog odsustva dijaloga i miješanja Srbije u državna pitanja Crne Gore

14821 pregleda 1 komentar(a)
Skupština se podstiče da razmotri zaostale zakonodavne inicijative: Bilčik i Bečić, Foto: Luka Zekovic
Skupština se podstiče da razmotri zaostale zakonodavne inicijative: Bilčik i Bečić, Foto: Luka Zekovic

Poziv na politički dijalog Vlade i parlamenta, posvećenost svih parlamentarnih stranaka prevazilaženju trenutne polarizacija političke scene, jačanju državnih institucija i poboljšanju napretka Crne Gore na putu ka EU - preporuke su iz Nacrta Deklaracije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i Evropske unije, o kojoj će se glasati na sjednici 2. decembra, potvrđeno je Vijestima u Skupštini.

Kopredsjedavajući POSP-a su predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečič i Vladimir Bilčik u ime delegacije Evropskog parlamenta.

SDP je juče objavio amandmane na nacrt dokumenta koji još nije javan. U dijelu gdje se poziva na dijalog SDP predlaže da se dodaju navodi da “blokada pravosuđa, teškoće u funkcionisanju Vlade i parlamenta produbljuju političku polarizaciju, slabe državne institucije i ukupne kapacitete države da sprovodi reforme, konsoliduje demokratske procese u zemlji i nastavi put ka EU”.

Nacrtom deklaracije se “podstiče” Skupština da razmotri zaostale zakonodavne inicijative koje čekaju u proceduri i pozivaju se poslanici i Vlada na unapređenje koordinacije u davanju prioriteta predlozima zakona koji se tiču reformi u vezi sa EU.

Očekuju se i dodatni napori, kako se navodi u dokumentu, na planu ispunjavanja privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava 23 i 24, zatim “jačanje političke posvećenosti i dijaloga koji su potrebni da se deblokiraju značajni segmenti reformi u pravosuđu, kao i postizanje opipljivih rezultata i bilansa ostvarenih rezultata u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Poslanik i lider SDP Raško Konjević je amandmanom predložio da se iskaže zabrinutost što “parlament nije bio funkcionalan u određenom vremenskom periodu što je uticalo na kašnjenje usvajanja važnih zakona, posebno onih koji se tiču procesa pridruživanja sa EU”. Oni su iskazali i zabrinutost što i nakon 14 mjeseci od konstituisanja parlamenta nije otpočet dijalog vlasti i opozicije o deblokadi pravosudnog sistema i pozvao predstavnike vlasti hitno pokrenu dijalog o postizanju konsenzusa za izbore u pravosuđu kvalifikovanom većinom.

Konjević
Konjevićfoto: Boris Pejović

U nacrtu deklaracije se pohvaljuju napori predsjednika Skupštine za jačanje zakonodavne i nadzorne funkcije tog tijela i izražava se žaljenje zbog čestog korišćenja hitnog postupka pri iniciranju i usvajanju zakona.

Takođe se poziva i na sprovođenje neispunjenih preporuka OEBS-a/ODIHR-a u vezi sa izbornim okvirom, a što je u nadležnosti Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Ponavlja se potreba efikasne javne uprave, njena depolitizacija i optimizacija, transparentni postupci imenovanja, primjena zapošljavanja utemeljenog na zaslugama i rukovodne odgovornosti.

”Apeluje se na vlasti da u potpunosti rekonstruišu funkcionalnu pregovaračku strukturu i da popune preostale pozicije, čime se stimuliše dinamika procesa pristupanja”, navodi se.

U Nacrtu se izražava žaljenje što, prema Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori iz 2021. nije ostvaren napredak u oblasti pravosuđa i što stagnira sprovođenje ključnih pravosudnih reformi.

Konstatuje da je ostvaren ograničeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te u oblasti slobode izražavanja i slobode medija nakon što je u prethodnih pet uzastopnih izvještaja zabilježeno da “nema napretka”.

Ističe se i značaj jačanja evropske saradnje u borbi protiv širenja manipulativnih dezinformacija, koje potiču bilo iz Crne Gore ili iz inostranstva; podsjeća na to da širenje dezinformacija ima negativni uticaj na demokratski proces u Crnoj Gori i širom regiona.

U dijelu gdje se pohvaljuje regionalna saradnja, SDP je uputio amandman u kome se “iskazuje zabrinutost zbog primjera miješanja države Srbije u unutrašnja pitanja suverene države Crne Gore”.

Bonus video: