Bez Spajića na Odboru; Jelušić: Odgovor ministra nije na tragu izjave o nultoj toleranciji na rodno zasnovano nasilje

"Nakon usvajanja budžeta, pitanje je koliko objektivno ima smisla i razloga nastavljati s ovom procedurom. Međutim, to ćemo uraditi zbog sopstvene savjesti i obavezama prema građankama i građanima koje predstavljamo", kazala je predsjednica Odbora

12686 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nije došao na današnje kontrolno saslušanje pred skupštinskim Odborom za rodnu ravnopravnost, na temu: „Zaštita i podrška ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u porodici”.

Pozivu se odazvao ministar unutrašnjih poslova i rukovodilac Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Sergej Sekulović, dok je Spajić danas obavijestio Odbor da je onemogućen da dođe zbog "ranije preuzetih obaveza na međunarodnom nivou".

"Ukoliko ne postoji mogućnost da se sjednica odloži za neki naredni termin, nakon usvajanja Predloga zakona o budžetu za 2022, zamoliću Vas da pročitate stav Ministarstva u vezi sa ovom temom, kojoj pridajem poseban značaj, uz napomenu da je naš glavni cilj postizanje nulte tolerancije prema svakom vidu rodno zasnovanog nasilja", naveo je Spajić u dopisu koji je pročitala predsjednica odbora Božena Jelušić.

Ona je ocijenila da to što je Spajić odgovorio "zaista nije na tragu" njegove izjave o nultoj toleranciji.

"Nakon usvajanja budžeta, pitanje je koliko objektivno ima smisla i razloga nastavljati s ovom procedurom. Međutim, to ćemo uraditi zbog sopstvene savjesti i obavezama prema građankama i građanima koje predstavljamo", kazala je ona.

Odbor je potom jednoglasno odlučio da se sjednica održi, a da bude nastavljena kada Spajić bude u mogućnosti da dođe u parlament.

Bonus video: