Ličina: Petnjica godinama u mraku DPS-a, najveći problem migracija stanovništva

"Na razvoju turizma i poljoprivrede, za koje Petnjica ima izvanredne predispozicije, DPS vlast ništa nije uradila, a kulturnog života u ovom kraju nema", kazao je Ličina

3664 pregleda 4 komentar(a)
Ličina, Foto: SNP Petnjica
Ličina, Foto: SNP Petnjica

Petnjica se godinama nalazi u mraku DPS vladavine. Od obećanja lokalne vlasti „ostali su samo dugmići“, pa se sa žaljenjem mora reći da je Petnjica jedna od najnerazvijenijih opština na sjeveru, pa i u cijeloj Crnoj Gori, kazao je Zaim Ličina predsjednik opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SN) Petnjica i nosilac liste „ SNP - Časno za Petnjicu“.

Ličina kao najveći problem sa kojim se bore ističe migraciju stanovništva, najviše mladih , koji u potrazi za boljim životom u ogromnom broju napuštaju petnjička sela, a zatim lošu saobraćajnu infrastruktura i loše vodosnabdijevanje čine život u ovom kraju veoma teškim, pa se, kako navodi, postavlja pitanje da li je u Petnjicu ikada stigao 21. vijek.

"Kao jedan od velikih problema vidimo i maćehinski odnos prema pravoslavnom stanovništvu kojeg je sve manje u Petnjici. Jedan od razloga za to je i što nijedan pravoslavac nikada nije dobio šansu da se zaposli u lokalnoj samoupravi, a privatni biznis gotovo da ne postoji. Na razvoju turizma i poljoprivrede, za koje Petnjica ima izvanredne predispozicije, DPS vlast ništa nije uradila, a kulturnog života u ovom kraju nema", kazao je Ličina.

Poručuje da će im, kada budu vlast u Petnjici, prioriteti biti unapređenje organizacije lokalne samouprave u cilju kvalitetnijeg pružanja usluga svim građanima, iskorišćavanje potencijala sela i razvijanje infrastrukture koja će omogućiti kvalitetan i komforan život na selu kao preduslov snažnog turističkog razvoja i sprečavanja migracija, razvijanje poljoprivrede i davanje povoljnih kredita za seosko stanovništvo i organizovanje viška poljoprivrednih proizvoda, izgradnja putne infrastrukture koja će zamijeniti makadam i povezati sva naselja u cilju ravnomjernog razvoja; obezbjeđenje stabilne i kvalitetne elektro mreže, posebno u katunskom području.

"Obezbjeđenje vodosnabdijevanja u svim mjesnim zajednicama, kako vodom za piće, tako i vodopojima za stoku; podsticanje ruralnog razvoja mjerama za razvoj poljoprivrede, investicijama u primarnu infrastrukturu i razvoj sela kroz stimulativni program ostanka mladih na selu; iniciranje izgradnje fabrike za otkup voća, izgradnje sportskih objekata, sportske hale i sportskih terena u zajednicama; unapređenje kulturnog života stanovnika petnjičkog kraja i organizacija manifestacije „Dani zavičajnih pisaca i kulturnih stvaralaca Bihora“.

Ličina zaključuje da građani Petnjice koji žele bolju budućnost sebi i svojim potomcima konačno imaju izbor.

Bonus video: