Sjednica SO Budva odložena, došao samo DF

Demokratski front je, ističu, već odavno saopštio stav da Krsto Radović nema legitimitet da predsjedava skupštinom, ali u cilju prevazilaženja aktuelne političke situacije i zbog interesa građana došli su na sjednicu čija je jedina tačka dnevnog reda bila predlog kluba odbornika Demokratskog fronta

5008 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Sjednica Skupštine opštine Budva, koja je bila zakazana po hitnom postupku, nije održana zbog nedostatka kvoruma. Sjednici su pisustvovali samo odbornici DF-a.

Na dnevnom današnjeg zasijednja, koje je predsjednik SO Ksrto Radović morao da zakaže na osnovu rješenja Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, bila je predviđena jedna tačka dnevnog reda - Predlog rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika Odbora za izbor i imenovanja.

Radović je na početku zasijedanja kazao da niko nije najavio odsustvo sa današnje sjednice i da je prisutno svega 12 odbornika.

Predstavnici Demokratskog fronta zatražili su i juče na sjednici ostavku Radovića, jer je, kako su naveli, prekršio zakon i zloupotrijebio položaj, izvršivši blokadu parlamenta i tražili da se javno izvini građanima i odbornicicma. Oni su ustvrdili da je rješenje Ministarstva ono što je DF više puta predalagao, Radović više puta odbijao i time kršio zakon.

“Apsolutno nisam prekršio zakon ni u jednom zarezu. Ministarstvo je upravo reklo da način na koji ste vi krenuli da predlažete izmjene odbora nije u skladu sa zakonom. Trebalo je da to malo bolje pročitate”, kazao je Radović i pozvao odbornike DF-a da zvanično podnesu inicijativu za njegovu smjenu.

Nakon sjednice, iz DF je saopšteno da je “bojkotovanjem sjednice skupštine opštine Budva formirana nova koalicija koju čine Demokrate, DPS, SNP, PRAVA i URA”.

“Još jednom unižen je predstavnički dom građana jer nakon kvazisvečane sjednice koja je juče održana jasno je da su se Demokrate udružile sa DPS-om i da djeluju sihronizovano sa manjim partijama kao svojim satelitima”, ističe DF. Navode da je sjednica sazvana na inicijativu Kluba odbornika Marko Bato Carević – Za budućnost Budve na osnovu rješenja kojim je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija naložilo predsjedniku SO Budva da sazove sjednicu po hitnom postupku.

“Postupanjem ministarstva se institucionalno potvrdilo da su Krsto Radović i odbornici Demokrata kršili zakon u kontinuitetu i izvršili nasilnu blokadu rada parlamenta, zbog čega bi Radović da ima minimum moralne i političke odgovornosti morao momentalno da podnese neopozivu ostavku”, poručuje DF.

Demokratski front je, ističu, već odavno saopštio stav da Krsto Radović nema legitimitet da predsjedava skupštinom, ali u cilju prevazilaženja aktuelne političke situacije i zbog interesa građana došli su na sjednicu čija je jedina tačka dnevnog reda bila predlog kluba odbornika Demokratskog fronta.

“Takođe, od strane koalicionih partnera je saopšteno da isti treba da podnese ostavku što znači da 21 odbornik trenutno traži od Radovića da podnese ostavku. Bojkotom sjednice odbornici Demokrata su pokazali nepoštovanje prema građanima i potvrdili da gospodin Radović nema njihovu podršku. Očigledno je isti postao nepoželjan po Demokrate i traži se način da se neprijatna istina saopšti kako njemu tako i crnogorskoj javnosti”, navodi DF. Jučerašnja i današnja sjednica su, navode, pokazale da je u Budvi na pomolu nova parlamentarna većina i novo prekrajanje izborne volje građana. “Nakon svečane sjednice na kojoj su prisustvovali sa odbornicima DPS, danas su odbornici iz redova Demokrata, i tri odbornika “džakovići” koji su preletjeli sa naše liste, uradili isto što mjesecima rade njihovi novi koalicioni partneri iz Demokratske partije socijalista i odlučili da bojkotuju lokalni parlament i na taj način nastave da drže grad u nasilnoj blokadi. Ova situacije je identična onoj sa proljeća 2020. godine kada su Demokrate preko Crnogorske i DPS izvršile nasilnu promjenu vlasti a posle su obmanjivali javnost i prali ruke od svega. Taj pokušaj prevare građana im nije pošao za rukom što je potvrđeno izbornim rezultatom pa neće ni ovoga puta jer nakon svih nepočinstava koje su uradili isti neće moći da osvoje census na sledećim izborima”, navodi DF. Naveli su da je “bojkotom srušena skupština kao predstavničkli dom građana zbog čega nećemo moći da usvojimo pozitivan rebalans budžeta koji bezmalo iznosi 11,6 miliona eura kao ni budžet za 2022. godinu”. Takođe nećemo moći da usvojimo Plan investicionih aktivnosti i brojne druge odluke koje su u interesu građana. Demokrate su današnjim bojkotom definitivno pokazale da su između interesa građana i interesa DPS izabrali DPS”, naveli su iz DF-a.

Ministartvo je rješenje o hitnom održavanju sjednice donijelo nakon što je na zahtjev kluba odbornika Demokratskog fronta zatražen inspekcijski nadzor skupštinske službe, odnosno prespitivanje zakonitosti odluke Radovića da prekine 10. sjednicu 13. septembra optužujući ga za opstrukcije, te kršenje zakona i Statuta,biti deblokiran budvanski parlament koji je puna dva mjeseca u "zimskom snu”.

Radović je prekinuo zasjedanje uprkos oštrom protivljenju odbornika Demokratskog fronta koji su ga optuživali za kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta Skupštine opštine, uz obrazloženje da zbog nedostatka kvoruma na skupštinskom Odboru za statut i propise, ali i odboru za izbor i imenovanje, ne mogu biti potvrđene odluke na dnevnom redu. Takvo njegovo tumačenje su odbacili u DF-u, smatrajući da njihov predlog o popunjavanju odbora kandidatima sa njihove izborne liste može da bude uvršten u dnevni red.

Politička kriza traje puna dva mjeseca. a od kada je Radović prekinuo sjednicu se produbljuje, a politički rat na relaciji Demokrate DF je kulminirao.

Novi politički blok stvoren od odbornika Demokrata, Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore je decidan da neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta dok se čelni ljudi Opštine i Skupštine opštine Marko Carević i Krsto Radović ne povuku sa tih funkcija. Oni u tome vide rješenje duboke političke krize, a protiv su prijevremenih izbora.

S druge strane, Carević je izričit da Radović mora da podnese ostavku,jer kako je naveo, DF je iznio niz dokaza o njegovim, kako su naveli,"kriminalnim vezama sa DPS-om" i nanošenju štete budžetu Opštine Budva. Tek nakon što Radović sam napusti funkciju, spreman je da se povuče.

Bonus video: