Laličić: Vlada netransparentno, suprotno evropskoj praksi smanjuje finansijska sredstva opštinama

Novu većinu ne interesuju ni mišljenja Evropske komisije ni međunarodni dokumenti niti mišljenje Zajednice opština, što tako snažno dokazuju iz dana u dan, kazala je poslanica DPS-a

3242 pregleda 11 komentar(a)
Laličić, Foto: DPS
Laličić, Foto: DPS

Vlada na netransparentan način, suprotno evropskoj praksi, smanjuje finansijska sredstva opštinama, ocijenila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Jovanka Laličić i dodala da bi izvršna vlast trebalo da povuče iz skupštinske procedure predložene dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Laličić je kazala da su sjednicu Zakonodavnog odbora, održanu u ponedjeljak, obilježile oštre polemike i opravdane primjedbe poslanika opozicije na račun Predloga dopuna Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koje su rezultirale time da se odloži glasanje o tom predlogu zakona.

„Naime, podsjećamo da se ovim dopunama Zakona planira da se iz poreza na dohodak fizičkih lica, koji sljeduje opštinama, izuzme porez na neprijavljeni prihod, kao i da se po osnovu istog umanjuju sredstva u Egalizacionom fondu koji se ustupa opštinama, što po analizi predlagača zakona iznosi 11,8 miliona eura“, navela je Laličić u saopštenju.

Ona je kazala da su se opravdane primjedbe i nedoumice poslanika mogle izbjeći da je predlagač zakona, a što mu je bila zakonska obaveza, organizovao javnu raspravu i da je u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi prethodno zatražio mišljenje Zajednice opština.

"Toliko o njihovoj transparentnosti i principijelnosti", smatra Laličić.

Nasuprot tome, kako je rekla, predlagač u obrazloženju Predloga zakona je ustvrdio da je usaglašen sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi što je notorna neistina. Evropska povelja utvrđuje princip da izvori finansiranja lokalnih vlasti budu primjereni njihovim dužnostima koje propisuju Ustav ili zakon.

„Preporuka Savjeta Evrope broj 21 kaže da generalno kada više vlasti donose odluke koje smanjuju poresku osnovicu lokalnih vlasti, treba obezbijediti nadoknadu”, navela je Laličić.

Ona je dodala da novu većinu ne interesuju ni mišljenja Evropske komisije ni međunarodni dokumenti niti mišljenje Zajednice opština, što tako snažno dokazuju iz dana u dan.

„Zbog građana Crne Gore moramo pitati predlagača na koji način i iz kojih izvora će nadomjestiti nedostajuća sredstva lokalnim samoupravama u Crnoj Gori od kojih većina i sada ima finansijske probleme bez obzira ko u njoj vrši vlast. Podsjećamo da je većina opština u nezavidnoj finansijskoj situaciji suočena sa problemom konsolidovanja finansija i obezbjeđenja finansijske održivosti u uslovima teške zdravstvene i ekonomske krize“, kazala je Laličić.

Ona je rekla da to pitaju sa pravom na osnovu kojih pokazatelja i validne analize su utvrdili da se u konkretnom slučaju radi o 11,8 miliona, ako se po riječima predlagača Zakona radi o nekom novom prihodu, koji se tek sada uvodi, i to Zakonom o poreskoj administraciji koji je procesni, a ne materijalni propis.

"Kako će se ubuduće utvrđivati iznos neprijavljenog prihoda", pitala je Laličić.

Ona je navela da kod nove većine može sve i da su, umjesto pravno utemeljenih odgovora mogli u više navrata od državnog sekretara Janka Odovića čuti samo da se zakon donosi da bi se spriječila krađa.

"Već otrcani vokabular predstavnika Vlade kada im ponestane argumenata", rekla je Laličić.

Ona je kazala da se pitaju sa pravom da li je to u skladu sa obećanjem premijera u ekspozeu koji glasi da decentralizacija nadležnosti ka lokalnim samoupravama i njihova veća funkcionalna i finansijska nezavisnost mora biti odlučnije sprovedena kako bi se obezbijedio ravnomjeran razvoj svih krajeva države.

"Još jedna u nizu isprazna floskula prvog čovjeka Vlade. Bilo bi dobro kada bi premijer i ovaj zakon kao i ona četiri prethodna povukao iz skupštinske procedure. Dok to ne učini, nadamo se da će zajednička sjednica Zakonodavnog odbora i Odbora za finansije imati svoj epilog u tom pravcu", zaključila je Laličić.

Bonus video: