Bez Krivokapića na Odboru; Knežević: Poštovaće Ustav, ovo malo dok je još na funkciji

Knežević je istakao da nijesu dobili obavezujuće uputstvo koje su tražili, dodajući da smatra da se ponavlja nezakonito postupanje predsjednika Vlade

38500 pregleda 58 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Savo Prelević
Sa sjednice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.11.2021. 11:00h

Ministarka odbrane Olivera Injac jedina se odazvala pozivu skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, koji je za danas zakazao njeno i kontrolno saslušanje predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Odbor je kontrolno saslušanje ministarke Injac zakazao na temu - prikupljanje informacija o eventualnim zloupotrebama prilikom konkursa za odlazak kadeta na vojne akademije u inostranstvu.

To skupštinsko tjelo planiralo je da Krivokapića i Sekulovića saslušaju na temu - nezakonito upravljanje aktivnostima Uprave policije i ugrožavanje njene političke i ideološke neutralnosti i operativne nezavisnosti.

Predsjednik Odbora Milan Knežević kazao je da sjednici prisustvuje većina članova i da imaju kvorum za punovažno odlučivanje.

Glasovima članova Odbora sjednica je otvorena za javnost.

Knežević je kazao da je Krivokapić Odboru uputio dopis da se neće odazvati na saslušanje.

"Neću se odazvati na vaš poziv iz razloga koje sam nekoliko puta navodio", napisao je Krivokapić i poručio da odluka Odbora o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade nije utemeljena u Ustavu, zakonu i Poslovniku Skupštine. "I ni na jedan način me ne obavezuje", poručio je on.

On je u dopisu ustvrdio da je odluka da ga pozovu na saslušanje potpuno neosnovana.

I Sekulović je Odboru poslao dopis kojim ih je obavijestio da su u saznanju da Krivokapić neće prisustvovati i da će, ako ta saznanja nijesu tačna, u najkraćem roku pristupiti na sjednicu.

Knežević je istakao da nijesu dobili obavezujuće uputstvo koje su tražili, dodajući da smatra da se ponavlja nezakonito postupanje Krivokapića.

Ocijenio je da on takvim ponašanjem derogira Odbor, ali da ustvari derogira svoju funkciju.

Knežević
Kneževićfoto: Savo Prelević

Poručio je i da neće odustati od toga da premijer Krivokapić poštuje zakone i Ustav: "Ovo malo dok je još na funkciji".

Knežević je kazao i da će, kada se promjeni tužilaštvo, od njih tražiti mišljenje o Krivokapićevom neodazivanju, a da to neće uraditi sada, da ga ne optuže da sarađuje sa Katnićem (Milivojem).

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je da je Krivokapić jedini predsjednik Vlade koji tvrdi da nije predstavnik Vlade, kako je napisao u dopisu.

Kazao je i da Krivokapić ne krši zakon u Ustav samo po ovom osnovu, već i kao predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost, jer im nije dostavio polugodišnji izvještaj o radu.

"Mi ne možemo biti taoci ovakvog ponašanja premijera Krivokapića", rekao je Konjević.

Istakao je da im nije cilj da predsjednika Vlade saslušavaju samo zato što je predsjednik Vlade, već zato što ga je ministar unutrašnjih poslova optužio za nezakonito postupanje.

Konjević je kazao i da je, u ovoj situaciji, skloniji da vjeruje ministru unutrašnjih poslova.

Obrazložio je da, ako Krivokapić neće da dođe, da pozovu osobu koja je pomenuta - generalnu sekretarku Vlade Žanu Praščević Milačić, jer je Sekulović kazao da mu je upravo ona dostavila to uputstvo.

Konjević
Konjevićfoto: Savo Prelević

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković podsjetio je da ovo nije prvi put da se predsjednik Vlade ovako ponaša.

Istakao je da je i njegova ideja bila ono što je predložio Konjević - da se održi kontrolno saslušanje Sekulovića.

"I sam premijer je u svom nastupu rekao da je on direktno naredio hapšenje na Cetinju, što mu ni po zakonu ni po Ustavu na pripada... Dakle, nije ga samo optužio jedan član njegove Vlade, već je sam to priznao", rekao je Bošković.

Potpredsjdnik Odbora Mevludin Nuhodžić (DPS) kazao je da misli da je Zakon o parlamentarnom nadzoru kristalno jasan i da u članu 9, stavovi 1 i 3, jasno ukazuje na obavezu svih onih koje Odbor pozove, da imaju obavezu prisustvovati raspravi.

"Ko je personifikacija Vlade ako ne njen premijer", pitao je Nuhodžić.

Kazao je i da ne vidi razlog zbog čega predsjednik Vlade danas ne prisustvuje sjednici.

"Mi imamo pravo kao Skupština, kao Odbor, vršiti kontrolu izvršpne vlasti", rekao je Nuhodžić, dodajući da ne vidi osnov da se Krivokapić poziva na Ustav.

"Pravni argumenti ne stoje, nisu validni, ovdje se radi o namjeri premijera da ne dođe na kontrolno saslušanje, a ovo je već drugi ili treći put da ne dođe, a to na neki način govori da premijer ne poštuje parlament i ne poštuje odbore kao radna tjela parlamenta", kazao je Nuhodžić.

Lider Socijaldemokrata Ivan Brajović kazao je da je iz dopisa jasno da Krivokapić ne želi da učestvuje u radu parlamenta.

Kazao je da smatra da Odbor treba da insistira na dolasku Krivokapića.

"Niti je ovaj Odbor željan Zdravka Krivokapića, niti je, pretpostavljam, Zdravko Krivokapić željan ovog Odbora, a ponajmanje je željan mene da vidi", rekao je Knežević, dodajući da predsjednik Vlade nije pozvan kao individua, već da bi se razjasnile nejasnoće.

Pojasnio je i da su Krivokapića ranije zvali kako bi ga saslušali zbog izjave da je planirano njegovo hapšenje.

"Da smo to ranije izjavili Nebojša Medojević i ja, bili bismo odmah uhapšeni i stavljeni u pritvor", kazao je Knežević.

Knežević je ponovio da je u noći ustoličenja Krivokapić oko dva sata poslije ponoći obavijestio njega i Mandića da mu se sprema puzajući državni udar.

Predsjednik Odbora ponovio je koji su sve razlozi da se Krivokapić sasluša.

"Sigurni budite, kolege, da se neću smiriti dok se ne utvrde sve činjenice vezane za dešavanja 4. i 5. septembra, sviđalo se to onima koji su bili za ustoličenje ili koji su bili protiv... Neću se smiriti dok ne saznam da li su neki ministri predlagali da se patrijarh i mitropolit maskiraju u medicinske tehničare i ambulantnim kolima prođu Belveder... Neću se smiriti dok ne saznam da li je i ko saopštio da postoji nekakav dron koji nosi kilogram eksploziva", kazao je Knežević.

Knežević je rekao da će na otkrivanju istine istrajavati i ako ne bude predsjednik Odbora.

"Ako je to istina, onda mi nismo na ivici, nego u bezbjednosnoj provaliji", kazao je Knežević, dodajući da ne može natjerati Krivokapića da se pojavi na sjednici, ali da će na tome insistirati dok god on bude na ovoj, a Krivokapić na svojoj poziciji.

"Prvi put čujemo da predsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost ne treba da dođe na sjednicu Odbora za nacionalnu bezbjednost. Prvi put čujemo da predsjednik Vlade nije predstavnik Vlade", kazao je Knežević dodajući da se zaključci Vijeća za nacionalnu sigursnot, čim se sjednice završe, okače mačku o rep i ne poštuju.

Članovi Odbora saglasili su se da odgode prvu tačku - saslušanje Krivokapića i Sekulovića.

Konjević je, obrazlažući prijedlog za saslušanje Injac, zamolio ministarku odbrane da makar ona poštuje Parlament i Odbor, dodajući da joj je još ranije tražio određenu dokumentaciju, ali da je nije dobio.

Bonus video: