Vujović: Parlamentarnoj većini ne smeta miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore, kao ni uticaj SPC

Generalni sekretar SDP je rekao da "takođe, parlamentarnoj većini smeta poziv da se pokrenu i ubrzaju razgovori vlasti i opozicije oko pitanja deblokade pravosudnog sistema i postizanja kvalifikovane većine, što je naša ključna evropska obaveza"

4500 pregleda 25 komentar(a)
Vujović, Foto: Savo Prelević
Vujović, Foto: Savo Prelević

Generalni sekretar Socijademokratske partije (SDP) Ivan Vujović saopštio je danas da ta partija "iskazuje zadovoljstvo zbog činjenice da je delegacija Evropskog parlamenta u okviru POSP-a prihvatila ključne amandmane SDP-a na Predlog zajedničke Deklaracije, vezano za miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore i upliv pojedinih vjerskih zajednica, tj. Srpske pravoslavne crkve u političke procese".

"Takođe evropski parlamentarci su podržali i naše amandmane koji se odnose na stav da imamo blokadu ukupnog sistema vlasti, nefunkcionalnost Parlamenta u jednom periodu, da i nakon 14 mjeseci od konstituisanja Parlamenta nije otpočet dijalog vlasti i opozicije na temu deblokade pravosudnog sistema u kom smislu se poziva vrh Parlamenta da hitno pokrene i ubrza razgovore između vlasti i opozicije kako bi se došlo do neophodnog konsenzusa. Nažalost, sve ove naše predloge odbila je parlamentarna većina, pa se samo iz tog razloga oni neće naći u tekstu zajedničke Deklaracije. Parlamentarnoj većini, za razliku od naših EU partnera, očigledno ne smeta miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore, kao ni uticaj SPC u političke procese u zemlji, što nije nikakvo iznenađenje imajući u vidu kako je i i gdje ova vlast formirana, kao i činjenicu da se ubjedljivo najveći dio ove vlasti kontroliše iz Beograda ili iz vrha SPC", istakao je Vujović.

On je dodao da "takođe, parlamentarnoj većini smeta poziv da se pokrenu i ubrzaju razgovori vlasti i opozicije oko pitanja deblokade pravosudnog sistema i postizanja kvalifikovane većine, što je naša ključna evropska obaveza".

"To upućuje na namjeru ove vlasti i vrha Parlamenta da se i dalje prave mrtvi kada je u pitanju ispunjavanje naše ustavne i evropske obaveze oko širokog partijskog dijaloga i postizanja konsenzusa za funkcije u pravosudnom sistemu. SDP smatra da je jako ljekovito i korisno da se ova vlast, tj. njeni ključni konstituenti, do kraja i međunarodno razotkriju po pitanju naše evropske agende i puta ka EU. Otvoreno ili skriveno zastupanje platforme srpskog sveta, pod patronatom zvaničnog Beograda i SPC, koje baštini najveći dio vlasti, i na ovom primjeru je iskazano što je svakako dobro i korisno za utvrđivanje suštine politike ove vlasti, koja je konačno postala svima očigledna, i u zemlji i van nje", rekao je Vujović.

Bonus video: