učestvovala na sastanku Radne grupe za Zapadni Balkan njemačkog Aspen Instituta

Kordić: Evropska integracija je goruća tema crnogorskog društva, sprovođenje treba da ujedini različite političke aktere

"Prava vrijednost evropske integracije je upravo u njenom uticaju na demokratsku transformaciju i život naših građana i zato je važno identifikovati instrumente koji će proces učiniti opipljivijim", rekla je Kordić

3607 pregleda 6 komentar(a)
Kordić, Foto: Vlada Crne Gore
Kordić, Foto: Vlada Crne Gore

Pored strateške važnosti za stabilnost cijelog regiona, evropska integracija je goruća tema crnogorskog društva i njeno sprovođenje je ono što treba da različite političke aktere ujedini u dijalog, saopštila je glavna pregovaračica sa Evropskom unijom (EU), Zorka Kordić.

Iz Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji Generalnog sekretarijata Vlade je saopšteno da je Kordić učestvovala na sastanku Radne grupe za Zapadni Balkan njemačkog Aspen Instituta.

Kordić je istakla da je geopolitički prostor Zapadnog Balkana od strateškog značaja za očuvanje stabilnosti i bezbjednosti evropskog kontinenta, imajući u vidu djelovanja trećih strana, te da se primjena revidirane metodologije pregovora s EU mora percipirati kao instrument da Unija oživi proces proširenja i doprinese njegovom kredibilitetu.

"Pored strateške važnosti za stabilnost cijelog regiona, evropska integracija je goruća tema crnogorskog društva i njeno sprovođenje je ono što treba da različite političke aktere ujedini u dijalog. Prava vrijednost evropske integracije je upravo u njenom uticaju na demokratsku transformaciju i život naših građana i zato je važno identifikovati instrumente koji će proces učiniti opipljivijim. U tom smislu, revidiranu metodologiju ćemo iskoristiti za jačanje političkog dijaloga sa državama članicama EU, ali i uključivanje u mjere rane integracije za pripremu naših institucija za sistem politika i procedura EU, te bolje korištenje fondova EU. Cilj je učiniti proces opipljivijim za građane", istakla je Kordić.

U saopštenju se navodi da je na sastanku poručeno da se "proces proširenja mora osnažiti, kako u državama Zapadnog Balkana, tako i unutar same EU, na način da postane opipljiviji za građane i poslovnu zajednicu".

"Za očuvanje kredibiliteta politike proširenja, neophodno je da države Zapadnog Balkana intenziviraju reformske procese, ali i da EU vrednuje i nagrađuje ostvareni napredak svake od država iz procesa proširenja", poručeno je takođe na sastanku.

Iz Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji Generalnog sekretarijata Vlade su kazali da su učesnici sastanka razmotrili teme koje se odnose na osnaživanje procesa pristupanja Zapadnog Balkana EU, jačanje regionalne saradnje i implementaciju Zelene agende za Zapadni Balkan.

"Posebno je istaknuta važnost snaženja inkluzivne regionalne saradnje u funkciji brže integracije u EU", piše u saopštenju.

Navodi se i da je "sastanak Radne grupe u onlajn formatu, okupio renomirane učesnike i poznavaoce politike proširenja EU iz svih država Zapadnog Balkana, kako predstavnike vlada tako i nevladinog sektora, uz pokroviteljstvo njemačkog Ministarstva vanjskih poslova".