"moraju biti adekvatno sankcionisani"

SNP: Počiniocima nasilja nad ženama više ne smije biti "gledano kroz prste"

"Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama dobra je prilika da se istakne da u borbi protiv nasilja nad ženama značajniji pomaci nisu napravljeni"

1338 pregleda 0 komentar(a)
SNP, Foto: Arhiva Vijesti
SNP, Foto: Arhiva Vijesti

Socijalistička narodna partija (SNP) smatra da je konačno došlo vrijeme da Crna Gora preduzme odlučne korake ka obezbjeđenju zaštite žena, te da počiniocima nasilja nad ženama više ne smije biti "gledano kroz prste" i da oni moraju biti adekvatno sankcionisani, saopšteno je danas iz te partije.

"Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama dobra je prilika da se istakne da u borbi protiv nasilja nad ženama značajniji pomaci nisu napravljeni. Tako, statistika pokazuje da je svaka druga žena u Crnoj Gori žrtva nekog vida porodičnog nasilja. Ovome umnogome doprinosi činjenica što se u velikom broju slučajeva donose presude protiv žena žrtava nasilja, dok se nasilnicima ne izriču odgovarajuće sankcije", ističe se u saopštenju SNP.

Oni su dodali da osim navedenog, veliki problem predstavlja i to što su djevojčice i dalje laka meta seksualnih prestupnika i žrtve prinudnih brakova, što se ne utvrđuje odgovornost institucija koje su propustile da zaštite žrtve koje su prijavljivale prijetnje po život, nepostojanje dovoljnog broja specijalizovanih servisa za žene i djecu žrtve nasilja, kao i ekonomska zavisnost žrtava od nasilnika.

"Jedan od važnih aspekata suočavanja sa ovom pojavom je i edukacija, koja mora početi od najranijeg doba kako bi se dječacima objasnilo da nasilje nije put za rješavanje bilo kog problema. Nasilje nad ženama i djevojčicama ostavlja velike socijalne, zdravstvene i ekonomske posljedice kako na pojedinca, tako i na porodicu i društvo u cjelini", piše u saopštenju SNP.

Iz te partije su naveli da je crnogorska javnost nedavno ostala šokirana ubistvima dvije mlade žene, kao i činjenicom da su u ovim slučajevima nasilja teško povrijeđeni djevojčica i otac jedne od žrtava.

"Posebno je poražavajuća činjenica što je jedna od žrtava prijavljivala nasilnika nadležnim organima, ali odgovarajući institucionalni odgovor nije stigao. Država Crna Gora mora pokazati odlučnost i riješenost da se ozbiljno uhvati u koštac sa ovim problemom, kako bi on bio ne samo ublažen, već i iskorijenjen iz našeg društva. U tom smislu, potreban je zajednički i sistematski odgovor svih nadležnih institucija, te jasno postojanje volje kod postupajućih tužilaca da ova djela kvalifikuju onako kako je potrebno i da izriču adekvatne kazne počiniocima nasilja nad ženama", kazali su iu SNP.

Oni navodi i da žene Crne Gore više nemaju vremena za čekanje.

"One zahtijevaju razumijevanje, pomoć i podršku. Trenutak je da država pokaže da je sposobna i spremna stati iza njih", zaključuje se u saopštenju SNP.