Forum žena Demosa: Nasilje nad ženama je plod patrijarhalnog uređenja društva

Iz Foruma žena Demosa su kazali da se nasilje nad ženama povređuje u pravnom okviru tri osnovna ljudska prava: Pravo na život i bezbjednost ličnosti, Pravo na jednakost i Zabrana mučenja

888 pregleda 1 komentar(a)
Demos, Foto: Demos
Demos, Foto: Demos

Nasilje nad ženama je plod patrijarhalnog uređenja društva, saopšteno je danas iz Foruma žena Demosa.

"Nasilje se može dogoditi svakoj ženi, bez obzira na pol, finansijsko stanje, nacionalnost, starosnu dob. Nasilje je sve što vas ugrožava psihički, fizički i ekonomski. Pandemija COVID je, zbog tektonskih poremećaja koje je izazvala u svakoj sferi društva, nesumnjivo dovela i do širenja pandemije nasilja", ističe se u saopštenju Foruma žena Demosa.

Oni navode da su statistike poražavajuće, kako u cijelom svijetu, tako i u Crnoj Gori.

Iz Foruma žena Demosa dodaju da se nasilje nad ženama povređuje u pravnom okviru tri osnovna ljudska prava: Pravo na život i bezbjednost ličnosti, Pravo na jednakost i Zabrana mučenja.

"Forum žena Demosa apeluje na sve institucije i organe vlasti da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja nad ženama. Skorašnji događaji su pokazali da nepovjerenje u institucije, zakašnjele reakcije ali i procedura prilikom prijave nasilnika, kao i prepoznata korupcija u sudstvu i tužilaštvu doprinose da se manje ili više eksplicitno nasilje nad ženskom populacijom umnožava. Više ne smijemo čekati", zaključuje se u saopštenju Foruma žena Demosa.

Bonus video: