Krivokapić: Rješavanje pitanja naknada majkama sa troje i više djece mora biti u skladu sa fiskalnom neutralnošću

"Podržavamo svaku dobru inicijativu iz oblasti socijalne i dječje zaštite, ali za predlog za vraćanje naknada majkama sa troje i više djece nije izrađena fiskalna procjena uticaja na budžet kako bi se izjasnili", kazao je premijer tokom premijerskog sata u Skupštini

46317 pregleda 94 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je danas da Vlada podržava rješavanje pitanja naknade majkama sa troje i više djece, ali to mora biti učinjeno u skladu sa principom fiskalne neutralnosti, na zdrav način i bez ikakve diskiriminacije.

On je na premijerskom satu odgovarajući na pitanje predsjednika Kluba poslanika Demokrate – Demos – Mir je naša nacija, Borisa Bogdanovića, rekao da ako ovaj princip nije ispoštovan došli bi u situaciju da naknade majkama ukinu nakon godinu.

"Podržavamo svaku dobru inicijativu iz oblasti socijalne i dječje zaštite, ali za predlog za vraćanje naknada majkama sa troje i više djece nije izrađena fiskalna procjena uticaja na budžet kako bi se izjasnili", kazao je premijer tokom premijerskog sata u Skupštini.

Premijerskom satu ne prisustvuju poslanici Posalničkog kluba Demokratskog fronta (DF).

Krivokapić je podsjetio da su naknade bile predviđene izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti iz 2016. i to pravo je ostvarila 22.051 žena.

Podsjetio je i na osnovu odluke Ustavnog suda, kojom je odredba o naknadama proglašena neustavnom.

Bogdanović je pitao da li će Vlada dati pozitivno mišljenje na Predlog zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece i izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojim se vraćaju dječji dodaci za djecu do 18. godine života.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Luka Zeković

Bogdanović je kazao da su obećali još 2014. godine kada je osnovana Demokratska Crna Gora, da će da isprave nepravdu.

“Obećanje dato majkama penzionerima i djeci do 18. godine će sigurno biti realizovano…Znamo da nije ispravno dovoditi ljude u zabludu, kao što je prethodna vlast uradila majkama, dala im je naknade pa ih je oduzela”, rekao je Bogdanović.

On je dodao da taj zakon nije bio pravedan, bio je diskriminatorski, ali prethodna vlast za to nije marila, “ispravljali su i prepravljali”.

Bogdanović je kazao da su spremni da se “tuku” argumentima sa onima koji su protiv ovih rješenja, sa onima koji su “mnogo zabrinuti za finansije države, posebno sada kada ne mogu da otimaju i uzimaju za sebe”.

“Ponosni smo što država može da ispravi nepravde bivšeg režima, što država ima sredstava, što možemo da ispunimo obećanje dato majkama, djeci i penzionerima”, naveo je Bogdanović.

Bonus video: