Nderitu: Rezolucija o genocidu u Srebrenici dobar i human tekst

Brajović je zahvalila na pozitivnim ocjenama koje dolaze sa važne adrese u sistemu UN-a, a koje su, kako je saopšteno, veoma ohrabrujuće za Crnu Goru i njeno društvo, posebno imajući u vidu osjetljivost trenutka koji država živi

2946 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju je usvojila Skupština, dobar je i human tekst koji potvrđuje da nema kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti, već da je odgovornost isključivo individualna, kazala je specijalna savjetnica Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida, Alis Vairimu Nderitu.

Savjetnica predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za vanjsku politiku, Tamara Brajović, primila je Vairimu Nderitu i regionalnu direktorku za Evropu i Centralnu Aziju u Kancelariji UN za razvojnu koordinaciju Gvi Jeop Son, koje borave u posjeti Crnoj Gori.

Nderitu je, kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, rekla da je njena posjeta Crnoj Gori inspirisana Rezolucijom o genocidu u Srebrenici, koja je s aspekta njenog mandata, čiji je prvenstveni cilj sprečavanje ponavljanja zločina, izuzetno važna jer dolazi od države koja je u bliskom okruženju iskusila zločin genocida.

„Nderitu je kazala da je riječ o veoma dobrom i humanom tekstu, koji jasno potvrđuje da nema kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti, već da je odgovornost isključivo individualna“, kaže se u saopštenju.

Ona je, kako se navodi, izrazila visoke ocjene o politici Crne Gore u ovom kontekstu i prenijela zahvalnost Đukanoviću na liderstvu države po ovom pitanju.

Brajović je zahvalila na pozitivnim ocjenama koje dolaze sa važne adrese u sistemu UN-a, a koje su, kako je saopšteno, veoma ohrabrujuće za Crnu Goru i njeno društvo, posebno imajući u vidu osjetljivost trenutka koji država živi.

Ona je naglasila da je razgovor o prošlosti jedini put za prihvatanje istine i odgovornosti, i da bez toga region ne može uspješno završiti proces tranzicione pravde, niti izgraditi povjerenje i dostići željeni cilj održivog mira.

Brajović je istakla ključnu ulogu obrazovanja i ulogu UN-a na terenu, naročito u pravcu prepoznavanja ranih signala i pravovremene reakcije.

„Ponovila je punu podršku Crne Gore mandatu specijalne savjetnice za prevenciju genocida, i opredijeljenost zemlje da kroz dalji angažman u UN, uključujući i predstojeće članstvo u Savjetu za ljudska prava, radi na podizanju svijesti o važnosti dijaloga i razumijevanja i prihvatanja prošlosti u postkonfliktnim društvima“, kaže se u saopštenju.

Brajović je, kako se navodi, iskazala otvorenost da se, u saradnji sa UN-om, generalnim sekretarom Antoniom Guterešom i Kancelarijom za prevenciju genocida i odgovornost na zaštitu u Njujorku, razmotri ideja regionalne konferencije na temu genocida i prihvatanja sudskih odluka u kontekstu pomirenja i stvaranja uslova za održiv mir.

Iz službe za informisanje predsjednika saopšteno je da je to veoma pozitivno prihvaćeno.

Razgovoru je prisustvovao rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori, Peter Lundberg.

Bonus video: