"budžet treba da izglasa nova vlada"

Knežević: Manjinska vlada bila bi prevara birača, mi smo na neki način sada vladajuća opozicija

Knežević je naveo da ukoliko kolege iz vlasti odbiju ponudu DF-a treba formirati tehničku vladu

28692 pregleda 87 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Funkcioner Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je, komentarišući mogućnost da se formira manjinska vlada u kojoj bi bila URA a podržao je DPS, to bilo izigrivanje izborne volje.

On je komentarisao izjavu lidera Albanske alternative Nika Đeljošaja koji je kazao da su manjinske stranke spremne da podrže Vladu koju bi vodio lider URE Dritan Abazović a manjinski podržao DPS.

"Nije tajna da su kolege iz manjinskih stranaka već duže vrijeme u kontaktu i da je ovo što je rekao Nik Đeljošaj rezultat toga. Što se DF-a tiče naš stav je jasan- mi smo većini poslali jasnu platformu da se do 10. decembra izjasne da li su za formiranje nove Vlade. Ako bi se ovo desilo jasno je da bi to bilo prekrajajanje izborne volje. To je više pitanje za Abazovića i DPS nego za DF. Navikli smo se da smo opozicija, mi smo na neki način sada vladajuća opozicija. Nijesmo krivi, pokazali smo najbolje namjere imenovanjem Krivokapića za nosioca liste a kasnije i podržavajući ga za premijera a Aleksu Bečića za predsjednika Skupštine", rekao je Knežević gostujući na TVCG.

Knežević je kazao da nisu ničim ucjenjivali premijera.

"Popis je zakonska obaveza. Što se tiče Rezolucije o Srebrenici to nije trebalo da se usvaja jer nas to pitanje dijeli. DF ne osjeća odgovornost već dajemo rješenja", naveo je Knežević.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević komentarišući inicijativu za formiranje manjinske vlade kazao je da je to jedna ideja.

"Bilo šta je bolje od ovoga što danas imamo. Mi šest mjeseci imamo duboku političku krizu koja je prerasla u institucionalnu krizu jer parlament ne usvaja zakone. Imamo Vladu i ne znate čija je".

Kazao je da su demokratski principi u ovakvom slučaju da se premijer sam povuče ili da mu se izglasa nepovjerenje.

"U situaciji kada imamo pad ekonomije i sve druge negativne pokazatelje jasno je šta bi trebalo činiti", kazao je Konjević.

Knežević je naveo da ukoliko kolege iz vlasti odbiju ponudu DF-a treba formirati tehničku vladu.

Ocijenio je da budžet treba da izglasa nova vlada a ne aktuelna.

Konjević je kazao da se nijednim budžetom na svijetu ne utvrđuju visine prosječne plate.

"Ako nekoj vladi ne prođe budžet onda se zna šta je posljedica toga. Budžet je najvažniji zakon kojeg Ustav prepoznaje da je jedini u nadležnosti izvršne vlasti. Nikada se nije desilo u istoriji crnogorskog parlamentarizma da nekoj koaliciji nije prošao budžet", kazao je Konjević.

Upitan kada će podnijeti zahtjev za izglasavanja nepovjerenja Vladi, Konjević je kazao da to nije urađeno ove sedmice jer bi trebalo odraditi konsultacije u opoziicji.

Knežević je kazao da su se jasno još u kampanji odredili da neće praviti nikakve saveze sa DPS-om.

"Volio bih da su to uradili i drugi, jer da su rekli da će sa njima glasati zakone kao URA, ne vjerujem da bi prošli cenzus. Sve me više podsjeća na rijaliti šou nego na ozbiljno političko društvo. A za sve je kriva Vlada Zdravka Krivokapića", kazao je Knežević.

Ocijenio je da je jedino DF spreman na izbore.

"Želimo da se dogovorimo ali ne da nas bilo ko ucjenjuje. Do 10. decembra imaju šanse da dogovore na našu ponudu. Ako ne, onda ide tehnička Vlada koju neće voditi Krivokapić i Abazović ako neko hoće da se dogovori sa DPS-om neka mu je srećno", naveo je funkcioner DF-a.

Konjević je kazao da Vlada priča bajke i da je za 11 mjeseci njihovog rada 30.000 manje zaposlenih.

"Nijedna ozbiljna investicija neće doći u ovakav ambijent. Zato sam i rekao da je sve bolje od ovog stanja koje imamo danas", dodao je Konjević.

Preporučujemo za Vas