Milačić: Izdvojiti sredstva za biblioteku koju je Amfilohije zavještao manastiru Stanjevići

Iz Prave Crne Gore je saopšteno da biblioteka sadrži više od 25.000 primjeraka vrijednih knjiga i časopisa

9873 pregleda 25 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić, podnio je danas u skupštinsku proceduru amandman na Predlog budžeta za 2022. godinu, kojim se predviđaju novčana sredstva za izgradnju i opremanje biblioteke nekadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija koju je zavještao manastiru Stanjevići

Iz Prave Crne Gore je saopšteno da ta biblioteka sadrži više od 25.000 primjeraka vrijednih knjiga i časopisa.

Milačićev amandman prenosimo u cjelosti:

"U članu 20 (II posebni dio) kod potrošačke jedinice Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava (organizacioni kod 40201) u okviru programa Unapređenje i zaštita ljudskih i manjinskih prava i promocija rodne ravnopravnosti (broj 12 025), potprogram Zaštita ljudskih i manjinskih prava (broj 12 025 001), aktivnost Promovisanje međuvjerskog i međureligijskog dijaloga (broj 12 025 001 003), na poziciji Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru predloženi iznos od „200,000.00” se mijenja i glasi „679,644.00”.

U članu 3, funkcionalna klasifikacija Tekuća budžetska rezerva, iznos „42,452,002.37” se umanjuje za 479,644.00 eura i sada je „41,972,358.37”. Shodno ovoj izmjeni, u istoj grupi, programu i klasifikaciji potrebno je izvršiti usklađivanja u skladu sa ovom izmjenom.

Blaženopočivši Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ostavio je iza sebe veliku biblioteku koja sadrži više od 25 000 primjeraka vrijednih knjiga i časopisa, među kojima su i publikacije i naslovi iz njegovog bogatog stvaralaštva, njegovi brojni zapisi, ali i djela drugih autora, izdanja na brojnim svjetskim jezicima i iz svih krajeva svijeta, koja je on brižljivo prikupljao cijelog svog života.

Ovu vrijednu zbirku Mitropolit Amfilohije zavještao je manastiru Stanjevići, u sklopu kojeg je i planirana izgradnja biblioteke, za koju je već urađen projekat, u vidu adaptacije prostora za potrebe Mitropolitove biblioteke.

Nesumnjivo je riječ o kapitalnom projektu od važnosti, ne samo za pravoslavni narod u Crnoj Gori i vjernike Srpske pravoslavne crkve, već - imajući u vidu karakter same biblioteke i naslova u njoj, a i civilizacijsku širinu ličnosti Mitropolita Amfilohija – i za svakog građanina Crne Gore. Takođe, imajući prethodno u vidu, Mitropolitova biblioteka nesumnjivo će biti itekako privlačna kulturna adresa za brojne ljude van Crne Gore.

Na osnovu detaljne analize stručnjaka za ovu oblast – koja je vrlo specifična u smislu zaštitnog, protivpožarnog, sistema rasvjete i drugih sistema, zbog materijala sklonog požarima – te detaljnih konsultacija sa njima, a i na osnovu nacrta projekta, potrebno je obezbijediti 479 644 eura za adaptaciju prostora za potrebe biblioteke u manastiru Stanjevići. Navedeni iznos obuhvata:

1. Zidarske, molerske i kamenorezačke radove u vrijednosti od 22 200 eura; 2. Podopolagačke radove u vrijednosti od 14 000 eura; 3. Zanatske radove u vrijednosti od 34 000 eura; 4. Instalaterske radove u vrijednosti od 105 200 eura; 5. Enterijerske radove u vrijednosti od 193 000 eura; 6. Projektnu dokumentaciju u vrijednosti od 28 000 eura i 7. PDV od 83 244 eura.

Uzor za oblikovanje polica za Mitropolitove knjige je NJegoševa biblioteka u Biljardi, na Cetinju. Biblioteka blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija biće neprocjenjiv i unikatan duhovno-prosvjetni centar.

Predložena finansijska sredstva za ovu namjenu nisu velika, naprotiv, naročito ako uzmemo u obzir značaj biblioteke Mitropolita Amfilohija za najširi javni interes, promociju kulture i pismenosti."

Bonus video: