Mali akcionari Solane: Zbog populističkih izjava Abazovića ispaštaju radnici i oko 30.000 akcionara

"Želimo podsjetiti Abazovića da su kupci akcija Solane većinom fizička lica - građani Crne Gore između kojih je i 10 odsto akcija koje su dobili i sami radnici Solane"

4680 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vesko Belojević
Ilustracija, Foto: Vesko Belojević

Mali akcionari Solane saopštili su da zbog "populističkih izjava" potpredsjednik Vlade Dritan Abazović "ispaštaju i radnici i oko 30.000 akcionara" tog preduzeća.

Abazović je danas u Skupštini rekao da je vlasnik Uniproma Veselin Pejović uzeo "raznim mahinacijama zemljište vrijedno 300 miliona za 24 miliona eura", te da je zadatak Vlade da vidi "da li je to slično u slučaju Solane i vratimo to u državno vlasništvo".

"Državni fondovi su nesporno u procesu privatizacije 2005. godine prodali akcije preduzeća a te akcije su imale pokriće u zemljištu Solane i zajedno sa opremom i postrojenjima Solane su sačinjavali akcijski kapital drustva. Želimo podsjetiti Abazovića da su kupci akcija Solane većinom fizička lica - građani Crne Gore između kojih je i 10 odsto akcija koje su dobili i sami radnici Solane", naveo je u reagovanju Vladan Gačević u ime malih akcionara Solane.

Dodaju da Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte nije ispunio zakonske obaveze, odnosno da pravo korišćenja pretvori u pravo svojine "što je rezultiralo da Solanu dovede u velike probleme u kojima se i danas nalazi".

"Država, tačnije Opština Ulcinj je uz sve gore navedeno Solanu proglasila parkom prirode, a da nije na istu riješila pitanje vlasništva tj. načinjela štetu stečajnoj masi koju čini zemljište 15 miliona kvadrata. Dritan Abazović je sa Zdravkom Krivokapićem koji je na čelu Savjeta za privatizaciju donio odluku da nije plaćena tržišna naknada iako su akcije transparentno kupljene na berzi i plaćane i do 50 eura po akciji proglašavajući Solanino zemljište državnim. Što znači da je država izdala akcije bez pokrića i da će platiti veliku milionsku odštetu".

U reagovanju se navodi da iako je donijela tu odluku prije tri mjeseca da se država "nije upisala kao vlasnik".

"Jer odlično zna da je to protiv pravno i da nema mogućnosti za to jer je to zemljište koje je dio stečajne mase. Ovakav potez blokira Solanu na više godina a posledice su velike: prodaja je nemoguće jer se vodi sudski postupak i zemljište nije atraktivno investitorima, radnici (povjerioci) ne mogu da naplate svoja potraživanja a akcionari izvuku svoje uloženo dok pomenuti prostor propada. Za vrijeme spora u koji svjesno ulaze Abazović i Krivokapić rizikujući da će građani platiti odštetu preko 200 miliona eura a radnici (povjerioci) ostati bez svojih potraživanja šteta će se dodatno povećati devastacijom i neiskorišćenjem pomenutog prostora. Samo ta šteta mjeri se cijenom po kojom bi sigurno svi akcionari sada pristali na obeštećenje kao povjerioci koji bi naplatiti svoja potraživanja", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: