Vlada podržala predlog za pooštravanje kazni za napade na novinare

"Vlada je mišljenja da su razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore opravdani, imajući u vidu visoko mjesto koje na skali vrijednosti zauzimaju sloboda medija i sloboda izražavanja u svakom demokratskom društvu"

8416 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada je podržala predlog izmjena Zakonika o krivičnom postupku, kojima je predviđeno pooštravanje kazni za napade na novinare i uvođenje novih krivičnih djela.

Predlagač izmjena je poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić.

"Vlada je zaključila da Skupštini Crne Gore dostavi Mišljenje u kome su razlozi za izmjenu Krivičnog zakonika, radi bolje zaštite novinara i drugih službenih lica, ocijenjeni opravdanim, imajući u vidu visoko mjesto koje na skali vrijednosti zauzimaju sloboda medija i sloboda izražavanja u svakom demokratskom društvu", saopšteno je iz Vlade.

Predlogom, za ubistvo osoba koje rade posao od javnog značaja propisana je kazna od najmanje 19 godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora. Ubistvo osobe koja radi posao od javnog značaja time se tretira kao teško ubistvo.

Za nanošenje teških tjelesnih povreda predložena kazna je od godine do 15 godina, dok je do sada i za napade na novinare važila kazna od šest mjeseci do 12 godina.

Za ugrožavanje sigurnosti osoba koje rade posao od javnog značaja propisuje se, u predlogu, kazna od tri do pet godina. Po sadašnjem KZ za ugrožavanje sigurnosti je novčana kazna minimalna, a maksimalna je godinu dana zatvora.

Predlogom je predviđeno i pooštravanje kazni za neovlašćeno rasturanje štampe i emitovanje programa.

"Vlada je mišljenja da su razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore opravdani, imajući u vidu visoko mjesto koje na skali vrijednosti zauzimaju sloboda medija i sloboda izražavanja u svakom demokratskom društvu", navodi se u Mišljenju.

Bonus video: