Bečić: Integracija u EU je osnovni preduslov za trajnu stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana

"Crna Gora želi da učvrsti i produbi saradnju sa Sjevernom Makedonijom. Politički odnosi dvije zemlje su zasnovani na korespondirajućim ciljevima u okviru NATO partnerstva, reformskim aktivnostima kao i međusobnoj podršci u realizaciji unutrašnih prioriteta i vanjskopolitičkom kursu", rekao je Bečić

4267 pregleda 0 komentar(a)
Pendarovski i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Pendarovski i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Integracija zemalja regiona u Evropsku uniju (EU) nema alternativu, i osnovni je preduslov za trajnu stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

On se kako je saopšteno iz Skupštine sastao u Sjevernoj Makedoniji sa predsjednikom te države Stevom Pendarovskim.

"Crna Gora želi da učvrsti i produbi saradnju sa Sjevernom Makedonijom. Politički odnosi dvije zemlje su zasnovani na korespondirajućim ciljevima u okviru NATO partnerstva, reformskim aktivnostima kao i međusobnoj podršci u realizaciji unutrašnih prioriteta i vanjskopolitičkom kursu. Relacije Crne Gore i Sjeverne Makedonije jesu primjer uspješne regionalne saradnje", istakao je Bečić.

On je ocijenio i da su "aktivnosti Sjeverne Makedonije na planu rješavanja svih otvorenih pitanja sa susjedima i nedvosmislena posvećenost regionalnoj saradnji dale nemjerljiv doprinos očuvanju stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana".

"Integracioni procesi su prioritet Crne Gore. Naša zemlja je sa svim otvorenim i tri privremeno zatvorena pregovaračka poglavlja, kao zemlja koja nema otvorenih bilateralnih pitanja, koja ima 100% usklađenu spoljnu politiku sa politikom EU, snažnu podršku građana evropskom putu, najuspješnija od država kandidata u ovom procesu", rekao je Bečić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore je naveo i da "sponu između dvije prijateljske države predstavljaju iseljenici iz Crne Gore nastanjeni u Sjevernoj Makedoniji, kao i makedonska dijaspora u Crnoj Gori".

On je izrazio uvjerenje da su "odlični politički odnosi i prijateljstvo dvije države važan preduslov kvalitetne ekonomske saradnje, za šta postoje značajni potencijali i dobre institucionalne osnove".

"U cilju snaženja ekonomskih odnosa, od presudne važnosti je unapređenje saobraćajne povezanosti dvije države, što bi omogućilo intenziviranje turističke fluktuacije stanovništva, ali i povećanje trgovinske razmjene", rekao je Bečić.

Pendarovski je istakao da Sjeverna Makedonija visoko cijeni mogućnost razmjene iskustava sa Crnom Gorom u cilju postizanja zajedničkog strateškog opredjeljenja, članstva u EU, te u tom kontekstu osvrćući se na predstojeći Savjet za opšte poslove EU, istakao važnost "tretiranja integracije zemalja Zapadnog Balkana kao jednog od ključnih strateških i geopolitičkih prioriteta unutar Unije i dodatnog podsticaja reformskim procesima u našim državama".

"Pendarovski je ukazao i na važnost daljeg intenziviranja međuparlamentarne saradnje između dvije države", navodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Sagovornici su se saglasili da "dvije zemlje dijele identične spoljnopolitičke ciljeve i vizije i da sa Alijansom u NATO alijansi značajno doprinose obezbjeđivanju trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u cijelom regionu".

Bonus video: