"očigledna nedosljednost i selektivnost u raspodjeli novca svih građana"

Rašketić: Građani Bara će znati da po zaslugama odgovore na nezasluženo mjesto koje im je namijenila Vlada

On je poručio da će SDP u Skupštini Crne Gore amandmanski djelovati na predloženi tekst Zakona budžetu za 2022. godinu

3829 pregleda 3 komentar(a)
Rašketić, Foto: SDP
Rašketić, Foto: SDP

Građani Bara će svakako znati da, po zaslugama, odgovore na nezasluženo mjesto koje im je namijenila aktuelna Vlada, saopštio je danas Damir Rašketić, član Predsjedništva Socijdlemokratske partije (SDP).

"Prilikom predstavljanja Predloga kapitalnog budžeta za 2022. godinu, očigledna nedosljednost i selektivnost u raspodjeli novca svih građana Crne Gore, pokušala se, nevješto, opravdati nedostatkom projekata ili konstatacijom da pojedine lokalne samouprave ne znaju da kandiduju ili urade valjane projekte. Vjerovatno, najočitiji primjer selektivnosti je odnos prema najvećem gradu na crnogorskom primorju, gdje su ulaganja kapitalnog budžeta po glavi stanovnika ubjedljivo najmanja, odnosno nešto oko 51 eura, dok je u nekim drugim sredinama taj prosjek i preko hiljadu eura", istakao je Rašketić.

On je dodao da se ne radi o nedostatku adekvatnih projekata, već su razlozi druge prirode, a to se po njegovim tvrdnjama vrlo jasno vidi, i po "neopravdano niskom iznosu sredstava za rekonstrukciju sada već i formalno regionalnog puta R 29 (Volujica – Kamenički Most – Krute)".

"Neshvatljivo je da projekat, koji je po svim parametrima spreman za realizaciju, uzimajući u obzir da je izrađen glavni projekat, koji je revidovan, ovjeren elaborat o eksproprijaciji i o istom vlasnici zemljišta u redovnom postupku informisani, dobije podršku od svega 500. 000 eura. Nedovoljno za jedan kilometar od ukupno 14 km planirane trase. Tim prije, jer je sada već davne 2015. godine za istu namjenu bilo planirano 1,5 miliona eura. U međuvremenu je put prekategorisan iz lokalnog u regionalni, izrađen je i revidovan glavni projekat, pa više nema, iako ih istini za volju, nikad nije ni bilo, ni formalnih prepreka za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta", rekao je Rašketić.

On je poručio da će SDP u Skupštini Crne Gore amandmanski djelovati na predloženi tekst Zakona budžetu za 2022. godinu i, između ostalog, tražiti da iznos sredstava za ovu namjenu bude uvećan bar do onog nivoa, koliko je bilo planirano 2015. godine.

"S druge strane, pozdravljamo namjeru Opštine Bar da ispuni svoje obaveze predviđene lokalnim budžetom za 2021. godinu i sredstva planirana za eksproprijaciju zemljišta za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta deponuje na poseban račun kod Ministarstva finansija i socijalnog staranja – Depoziti za eksproprijaciju. Pozivamo lokalnu samoupravu da isto realizuje u što skorijem roku i tako na najbolji način demantuje, inače, neuvjerljive primjedbe od strane Vlade CG na račun spremnosti lokalne samouprave Opštine Bar za realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata", rekao je Rašketić.