Marović: Nova Vlada Njemačke dobar signal za Zapadni Balkan

Kako je kazala, raduje i uloga koju će Zeleni imati u novoj Vladi Njemačke, odnosno, između ostalog, i preuzimanje resora spoljnih poslova, te projekcije važne uloge i pozicija koje će preuzeti u sledećoj Evropskoj komisiji

6887 pregleda 5 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Isticanje ključnih prioriteta za integraciju Zapadnog Balkana u koalicionom sporazumu partija koje će formirati novu Vladu u Njemačkoj je dobar signal za Zapadni Balkan i integraciju regiona, smatra potpredsjednica Građanskog pokreta URA Jovana Marović.

Ona je istakla da budući da je proces već izvjesno vrijeme u zastoju, te da zbog toga jednim dijelom i stagniraju reforme u šest balkanskih država, ohrabrujuće je to što se intenziviranje pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom, otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te vizna liberalizacija za Kosovo, našlo među ovim prioritetima.

Marović navodi i da Njemačka, od samog početka i nastanka EU, čini jezgro država koje upravljaju procesima, zagovaraju dublju integraciju, te da je samim tim što je ovolika pažnja posvećena Zapadnom Balkanu znak da se od politike proširenja ne odustaje i da su navedeni koraci ključni za pomjeranje procesa sa mrtve tačke.

"Za Crnu Goru, konkretno, ovo znači da će se, uz promjenu raspoloženja država članica EU i najave revitalizacije procesa proširenja, kao i uz postojeću političku volju u zemlji da se naprave odlučujući zaokreti u reformama, iskoristiti narednu godinu da napravi ključne pomake i učiniti sve što je u njenoj moći da dobije završna mjerila u okviru poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava", saopštila je ona.

Kako je kazala, raduje i uloga koju će Zeleni imati u novoj Vladi Njemačke, odnosno, između ostalog, i preuzimanje resora spoljnih poslova, te projekcije važne uloge i pozicija koje će preuzeti u sledećoj Evropskoj komisiji.

"U poslednje vrijeme je i klub Zelenih u Evropskom parlamentu izuzetno aktivan u odnosu na dešavanja na Zapadnom Balkanu i stoji čvrsto uz progresivne partije koje se bore protiv autoritarnih režima, zalažu za odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i zaštitu životne sredine, kao jedno od osnovnih prava građanki i građana. URA je ponosna što je među ovim progresivnim građanskim partijama i što pripada porodici evropskih zelenih, a ovo predstavlja i veliku obavezu u širenju ovih ideja u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, a čemu smo posebno posvećeni", saopštila je Marović.

Bonus video: