Janketić: Rodna kuća Đilasa u Mojkovcu danas štala

Poručuje da će buduća lokalna vlast u Mojkovcu koju će predvoditi Demokrate odvojiti značajna finansijska sredstva za projekte arheoloških istraživanja na prostoru srednjevjekovnog grada Brskova i ovom kulturnom dobru utvrditi buduću namjenu

10925 pregleda 9 komentar(a)
Janketić, Foto: Demokrate Mojkovac
Janketić, Foto: Demokrate Mojkovac

Dosadašnja lokalna samouprava imala je nemaran odnos prema kulturi i kulturnim dobrima zbog neznavene i neefikasne lokalne administracije, kazao je Marko Janketić, kandidat Demokrata za odbornika.

"O tome kakav je odnos šovinističke vlasti DPS-a u Mojkovcu prema kulturi najslikovitije nam govori odnos prema rodnoj kući jednog od najznačajnijih pisaca i disidenata Milovana Đilasa. Danas je njegova rodna kuća štala. Demokrate Mojkovca, građanima nude novi model upravljanja gradom,gdje će u raspodjeli dobara i donošenju političkih odluka biti uključeni građani", rekao je Janketić.

Poručuje da će buduća lokalna vlast u Mojkovcu koju će predvoditi Demokrate odvojiti značajna finansijska sredstva za projekte arheoloških istraživanja na prostoru srednjevjekovnog grada Brskova i ovom kulturnom dobru utvrditi buduću namjenu.

"U saradnji sa organizacijama civilnog društva, odredićemo projektni zadatak i smjernice za izradu idejnog projekta replike srednjevjekovnog kraljevskog grada Brskova", kazao je Janketić.

Objašnjava da je njihova ideja da oživime srednjevjekovni grad gdje bi posjetioci mogli da vide dvor, oružje i oruđe iz tog vremena i kovnicu novca po kojoj je Mojkovac dobio ime.

"Grad bi bio u najvećem vlasništvu države a pozvali bi i investitore da grade smještajne kapacitete u duhu tog vremena. Uz pomoć evropskih fondova biće finansiran ovaj projekat, a Mojkovac će dobiti jedinstvenu turističku ponudu koja će biti jedan od brendova crnogorskog turizma. Pored ovog,izgradićemo zavičajni muzej,u slavu junačke prošlosti Mojkovca. Time ćemo obogatiti kulturno-turističku ponudu našeg grada", zaključio je Janketić.

Bonus video: