BEČIĆ RAZGOVARAO SA DŽAFERIJEM

Sjeverna Makedonija i Crna Gora primjer efikasne regionalne saradnje

Bečić je naveo da Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU koji je najdalje odmakao u procesu pristupanja, podržava evropske aspiracije zemalja regiona i spremna je da pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći Sjevernoj Makedoniji

6676 pregleda 4 komentar(a)
Bečić i Džaferi, Foto: Skupština.me/Igor Šljivančanin
Bečić i Džaferi, Foto: Skupština.me/Igor Šljivančanin

Crna Gora želi da još više učvrsti i produbi sveukupnu saradnju sa Sjevernom Makedonijom, saopštio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On se u Skoplju sastao se sa predsjednikom Skupštine Republike Sjeverne Makedonije Talatom Džaferjiem.

Bečić je ocijenio da dvije države imaju kvalitetan politički dijalog i kvalitetne međudržavne odnose, koji mogu služiti kao primjer efikasne regionalne saradnje utemeljene na prijateljstvu, otvorenosti, kontinuiranoj međusobnoj podršci u okviru multilateralnih formata saradnje, kao i zajedničkoj viziji dvije države da svoju budućnost grade na tekovinama evroatlantizma i evropskih vrijednosti.

"Potvrdivši da je upravo regionalna saradnja jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore, Bečić je istakao da naša zemlja, kao prijatelj i susjed, i kandidat za članstvo koji je najdalje odmakao u procesu pristupanja, snažno podržava evropske aspiracije zemalja regiona i spremna je da pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći Sjevernoj Makedoniji u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende", navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Skupštine.

Dodaje se da je Bečić apostrofirao da su prioriteti aktuelne vlasti uokvireni vladavinom prava, ekonomskom i političkom stabilnošću, kao preduslovima za cjelokupan razvoj društva i države, te istakao da nova vlast želi da gradi uspješnu prozapadnu, proevropsku i prograđansku Crnu Goru.

"Bečić je predsjednika Sobranja upoznao sa svim rezultatima i aktivnostima koje su realizovane u cilju osavremenjivanja i modernizacije parlamenta i snažnog jačanja transparentnosti rada, te ocijenio da su zalaganja Skupštine u ovim domenima priznata i prepozanta sa relevantnih evropskih adresa".

Džaferi se, navodi se u saopštenju, zahvalio Bečiću na učešću na Konfereciji, te istakao da je "posjeta još jedna potvrda odlične parlamentarne saradnje, parlamenata Sjeverne Makedonije i Crne Gore".

Ističući da dvije zemlje imaju prijateljske odnose bez ijednog otvorenog pitanja, Džaferi je podsjetio na zajedničku evroatlantsku perspektivu, ali i ukazao na zajedničke izazove, među kojima je period za nama obilježila borba sa kovidom.

On je u tom kontekstu apostrofirao važnost i neophodnost "dosadašnje i buduće uzajamne podrške".

Džaferi je ukazao i na evidentan zastoj u napretku Sjeverne Makedonije ka EU, koji uslovljava "postojanje otvorenog bilateralnog pitanja sa Bugarskom".

U saopštenju Kabineta predsjednika Skupštine saopšteno je da je Džaferi informisao Bečića i o ključnim infrastrukturnim projektima u Sjevernoj Makedoniji.

U okviru zvaničnog susreta Bečić razgovarao je i sa predsjednicom Poslaničke grupe Sobranja Sjeverne Makedonije Dafinom Stojanoskom.

"Predsjednica Stojanoska je ocijenila da "Crna Gora ima veoma dobre rezultate kada su u pitanju integracioni procesi u EU i predstavlja dobar primjer u tom smislu". Predsjednik Bečić je naglasio da je formiranje grupe prijateljstva Crne Gore i Sjeverne Makedonije od izuzetne važnosti za dalje inteziviranje partnerstva dvije zemlje, čiji odnosi, kako je naglasio, nijesu opterećeni bilo kakvim pitanjima iz prošlosti", zaključuje se u saopštenju.