Martinović: Bivša vlast uništila sve čega se dotakla

”Obod”, “Tara”, “Košuta” i “Bojana” bile su fabrike koje su hranile cijelo Cetinje i služile na ponos bivšoj Jugoslaviji, kaže nosilac liste SNP-a na Cetinju

22119 pregleda 38 komentar(a)
Zoran Martinović, Foto: SNP
Zoran Martinović, Foto: SNP

Tridesetogodišnja vlast DPS-a uništila je sve čega se dotakla na Cetinju, mnogi projekti su ostali mrtvo slovo na papiru i čak predmet podsmijeha među Cetinjanima, kao što je fabrika čokolade, rekao je nosilac liste “SNP - Časno za Cetinje”, Zoran Martinović.

Podsjetio je da Cetinje nema nijednu fabriku od brojnih koje su zapošljavale hiljade radnika.

”Sjetimo se samo ‘Oboda’, ‘Tare’, ‘Košute’ i ‘Bojane’ koje su hranile praktično cijelo Cetinje i služile na ponos bivšoj Jugoslaviji, a ne samo Crnoj Gori”, rekao je Martinović za “Vijesti”.

Kazao je da su gorući problemi na Cetinju, kao i u većini gradova Crne Gore, nezaposlenost i odlazak mladih ljudi, pa će prvi korak SNP-a, ako bude u prilici da učestvuje u vlasti, biti otvaranje novih radnih mjesta, kako bi se zadržali mlade ljude i motivisali oni koji su otišli da se vrate u rodni kraj.

”DPS vlast je mnogo toga obećavala i najtragičnije je što je sva njihova priča ostala samo na obećanjima. Svakako, ono čega se sjećaju svi Cetinjani i građani Crne Gore jesu fabrike čokolade i konoplje i žičara od Cetinja do Kotora. Nažalost, ovi projekti su ostali mrtvo slovo na papiru i čak predmet podsmijeha među Cetinjanima. Jasno je da aktuelna lokalna samouprava predvođena DPS-om nije bila u stanju da realizuje ova obećanja, a vrlo je vjerovatno da kod njenih predstavnika nikada nije bilo iskrene volje da se ona ostvare”.

On očekuje veću podršku partiji nego što je to bilo na prethodnim izborima.

”SNP je partija koja postoji 24 godine, koja nikada nije varala, niti dovodila u zabludu građane Crne Gore i Cetinja. Nastali smo kao opštenarodni pokret koji je za cilj imao borbu protiv DPS-a Mila Đukanovića i ostali smo dosljedni tom cilju svih ovih godina. Upravo zbog toga, zbog naše istrajnosti i dosljednosti, vjerujemo da će Cetinjini dati povjerenje našoj partiji”.

Na pitanje šta će im biti prvi koraci ako osvoje vlast na izborima na Cetinju 5. decembra, odgovorio je da se pažnja mora usmjeriti na rješavanje ključnih problema.

”SNP će posebno voditi računa o razvoju privrede i preduzetništva kroz program subvencija, privlačenju novih investicija i stvaranju novih radnih mjesta; očuvanju prirodnih ljepota i potencijala u funkciji ekonomskog razvoja; stvaranju povoljne privredne i investicione klime i razvoju grada u koji će se mladi ljudi vraćati; brizi o djeci i mladima i razvoju u skladu s njihovim potrebama, kao i poboljšanju uslova rada u vrtićima i obrazovnim ustanovama”.

Prioriteti će im biti, kako je dodao, i razvoj poljoprivredne proizvodnje kroz otkup stoke, mliječnih proizvoda i ljekovitog bilja, očuvanje životne sredine uz proizvodnju biološke hrane, razvoj pčelarstva i lovnog turizma u Katunskoj nahiji, investiranje u infrastrukturu priobalja Skadarskog jezera kako bi se omogućila izgradnja turističkih kapaciteta u Riječkoj nahiji, revitalizacija starog puta Cetinje - Rijeka Crnojevića, prevoshodno za potrebe biciklizma, kao i aktiviranje postojećih turističkih potencijala, kako u planinskom, tako i u vjerskom i seoskom turizmu.

Vodosnabdijevanje jedan od prioriteta

Martinović je kazao da je od posebnog značaja i pronalaženje rješenja za vodosnabdijevanje u svim mjesnim zajednicama, kako vodom za piće, tako i vodopojima za stoku.

Među prioritetima su, kako navodi, i unapređenje putne infrastrukture i elektroenergetske mreže, urbanističko uređenje Cetinja kao preduslov zdravog razvoja i stvaranja uslova za investiciona ulaganja, kao i sprečavanje gradnje nelegalnih objekata.

Bonus video: