Nenadović: JU biblioteka i čitaonica "Njegoš" napravila značajan napredak u svim sferama djelovanja

"Danas ova ustanova predstavlja savremeno organizovanu biblioteku koja planski prikuplja, sređuje, čuva i daje na korišćenje bibliotečku građu i informacije svim zainteresovanim korisnicima, poštujući principe demokratičnosti i slobode pristupa njenoj građi i fondovima", kazala je Nenadović

1990 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate
Foto: Socijaldemokrate

Javna ustanova (JU) biblioteka i čitaonica "Njegoš" Prijestonice Cetinje je u posljednje tri i po godine napravila veoma značajan napredak u apsolutno svim sferama svog djelovanja, saopštila je kandidatkinje na listi "SD-LP - Vazda dosljedni Cetinju" Irena Nenadović koja je direktorica te ustanove.

Nenadović je istakla da su postali mjesto okupljanja čitalaca svih životnih dobi, prevashodno težeći edukaciji mladih, jer smatra da mladi kroz književnost obogaćuju sebe, svoj um i jezik, stvarajući tako drugačiji pogled na život, a da moć knjige predstavlja jednu od najljepših magija koje čine naše živote kvalitetnijim, te da mladi predstavljaju budućnost zemlje.

"2018. godine, kada sam na prijedlog SD-a i stupila na dužnost direktorice, proslavili smo 150 godina postojanja JU biblioteka i čitaonica ,,Njegoš”. Od tada pa do danas u periodu od tri i po godine, priređeno je više od 500 programa, manifestacija, promocija, okruglih stolova, književnih večeri, radionica, omaža. U ovom periodu obilježeni su svi značajni dani i datumi vezani za kulturu Crne Gore. Na ovom broju dešavanja pozavidjele su nam mnoge svjetske bilioteke", saopštila je ona.

Kako navodi, nije bilo lako napraviti "nešto novo, nesvakidašnje", ali da "upornim radom i trudom" rezultati sami dolaze, tako da je biblioteka kroz razne inovativne promjene dobila svoj novi imidž i svoj novi pravac.

Istakla je i da rezultate biblioteka ne bi ni približno mogla ostvariti bez poštovanja i međusobne interakcije svih zaposlenih. "Isto tako, kao prva među jednakima, zahvaljujem se Savjetu biblioteke koji nam je u svom ovom periodu za nama davao bezrezervnu podršku i uvijek bio vjetar u leđima".

"Znali smo da, ako želimo uspjeti, prvo moramo izaći iz lokalnih okvira. Tako da smo bazirali svoje znanje i iskoristili ga u pravcu unapređenja kulturnog miljea grada sa fokusom na saradnju sa ambasadama u Crnoj Gori. Uspostavljena je saradnja sa mnogobrojnim zemljama svijeta. Neke od njih su: Hrvatska, Portugal, Austrija, Rumunija, Francuska, Ukrajina, Azerbejdžan i mnoge druge. Njihovi ambasadori su postali naši najveći prijatelji. Svaki od njih donirao je brojna književna djela svojih pisaca čime je ostvarena naša kulturna misija i i te kako povećana naša bibliotečka građa. Vrata biblioteke bila su otvorena za sve one stvaraoce iz oblasti kulture koji su željeli da predstave svoja djela. Nije bilo podjela stvaralaca na prihvatljive i neprihvatljive, posebno ne po osnovu političke ili nacionalne opredijeljenosti. Uspostavili smo i unaprijedili saradnju sa Centrima za kulturu: Rožaje, Plav, Gusinje, JU ,,Ratkovićeve večeri poezije” Bijelo Polje", navodi se u njenom saopštenju.

Ona je istakla da je jedan od njihovih uspješno realizovanih projekata "Knjiga školama" u sklopu kojeg su učestvovale mnogobrojne škole, počev od škola sa teritorije Prijestonice Cetinja, do škola na sjeveru Crne Gore, kao i škole na jezicima manjinskih naroda, te da su kroz taj projekat, kojim su uspostavili "međusobnu saradnju, druženje i znanje, poklonjeni mnogobrojni naslovi školske lektire čime su obogaćeni bibliotečki fondovi ovih ustanova".

"Danas ova ustanova predstavlja savremeno organizovanu biblioteku koja planski prikuplja, sređuje, čuva i daje na korišćenje bibliotečku građu i informacije svim zainteresovanim korisnicima, poštujući principe demokratičnosti i slobode pristupa njenoj građi i fondovima. Vrijeme koje je prethodilo i ono koje je pred nama biće i mora biti ispunjeno nastavkom ovakvih aktivnosti a građani Prijestonice Cetinje mogu biti ponosni na to što posjeduju u svojim redovima jednu ovakvu instituciju", saopštila je direktorica JU biblioteke "Njegoš".

Bonus video: