Izbor predsjednika DIK je važno i hitno pitanje za građane

Poslanik SDP Raško Konjević kazao je da smatra da se, kad je u pitanju izbor DIK-a, dešava politički nesporazum između Demokratske Crne Gore i Demokratskog fronta. Poslanik Demokrata Vladimir Martinović odgovorio da ta partija nije ni problem ni prepreka

4327 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Izbor predsjednika Državne izborne komisije (DIK) je važno pitanje za građane, javnost, pa i poslanike.

To je na sjednici Administrativnom odboru kazala poslanica DPS Daliborka Pejović.

Ona je ukazala na to da se radi o ogromnom problemu.

„Vjerovatno će dio zatvorenika morati da obavi glasanje na svojim biračkim mjestima u opštinama. To stvara ogroman problem. Da li je neko radio procjenu, ima li mogućnosti da se to izvede, ima li bezbjedonosnih rizika? Šta još treba da se desi da bismo tu priču doveli do kraja i izabrali predsjednika DIK-a? Svi to očekuju – građani, javnosti, poslanici“, kazala je ona.

Pitala je i šta se desilo sa zahtjevom za skidanje iminuteta ministarke odbrane Olivere Injac, koji je zavaden je prije mjesec i po dana.

Poslanik SDP Raško Konjević kazao je da smatra da se, kad je u pitanju izbor DIK-a, dešava politički nesporazum između Demokratske Crne Gore i Demokratskog fronta.

„Jer svako ima svog kandidata. To nije nešto što je politički nepoznato, ali ova vrsta devastiranja rada parlamenta je nešto što utiče na izborni proces. Imamo 5. decembra tri lokalna izborna ciklusa, a to što nema predsjednika DIK-a ugrožava taj proces. Ne vidim nijedan razlog da se danas o tome ne izjasnimo na odboru, a plenum je u toku“, kazao je Konjenić.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović odgovorio je Konjeviću da nije dobro informisan.

„Demokrate apsolutno nijesu ni problem ni prepreka. Što se tiče odgovornosti predsjednika Skupštine Aleksa Bečića – nema je. Nemojte se sjekirati u vezi sa tim koju će i kakvu odgovornost podnijeti. Ponavljam, dali ste dezinformaciju. Razumijem vaše političke trikove, pa neću ulaziti u to“, poručio je Martinović.

Konjević je odgovorio da ipak jeste do predsjednika parlamenta.

„Koji treba da nas upozori da proceduru završimo. Dobijamo ozbiljne kritike od OEBS-a, a svjesni smo kao političari da dovodimo u opasnost izborni proces u tri opštine“, kazao je Konjević.

Martinović je odgovorio da Demokrate „imaju i stav i cenzus“.

Predsjednik Administrativnog odbora Milun Zogović (DF) kazao je da ne postoji mogućnost da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti i tačka u vezi sa izborom predsjednika DIK-a.

„Mora se zakazati nastavak te sjednice koja je ranije prekinuta. Tehnički ne postoji mogućnost“, zaključio je Zogović.

Bonus video: