(INFOGRAFIK) Ocjena rada Vlade je 2,28, nijedno ministarstvo nije stiglo do trojke

Skoro 12 odsto ispitanika smatra da je vjerska opredijeljenost važna prilikom zapošljavanja, kazala je Uljarević i dodala da skoro 40 odsto građana misli da je po pitanju profesionalizacije države uprave sve isto, samo što druge partije zapošljavaju svoje ljude

45751 pregleda 247 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.11.2021. 15:14h

Nešto preko petine građana smatra da je država u kriznoj situaciji, oko 15 odsto misli da je na ivici katastrofe, dok oko 14 odsto smatra da je situacija stabilna - pokazali su rezultati zajedničkog istraživanja Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR.

Kako je saopštila izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević, skoro polovina ispitanika misli da se Crna Gora kreće u pogrešnom pravcu, dok 35 odsto ocjenjuje da je pravac kretanja dobar.

CGO Damar istraživanje
foto: CGO/Damar

"Opšta ocjena rada Vlade u prvih godinu dana je 2,28. Nijedno ministarstvo nije stiglo do trojke, a najbolje se kotira Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (2,96), pa Ministarstvo ekonomskog razovoja (2,82), a onda slijedi Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija (2,80). Najlošije su ocijenjeni Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (2,47) i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (2,46)", istakla je Uljarević na konferenciji za medije.

Ona je navela da je za gotovo polovinu građana učinak Vlade ispod svih očekivanja, da svaki treći građanina misli da Vlada radi u skladu s očekivanjima, dok tri odsto smatra da kabinet premijera Zdravka Krivokapića radi iznad očekivanja".

CGO Damar istraživanje
foto: CGO/Damar

"Ova Vlada većinski se vidi kao konzervativna, klerikalna, revanšistička, amaterska...", naglašava Uljarević.

Direktorica CGO-a je kazala da 24,7 odsto građana smatra da je partijsko članstvo važno prilikom zapošljavanja, dok skoro 12 odsto njih misli da je važno vjersko opredjeljenje.

Skoro 40 odsto ispitanika misli da je po pitanju profesionalizacije državne uprave sve isto, samo što druge partije zapošljavaju svoje ljude.

"Malo više od trećine smatra da je sve isto kao ranije, dok četvrtina misli da je sadašnja Vlada transparentnija od prethodne", navodi Uljarević.

Čađenović: 44 odsto građana uopšte ne vjeruje premijeru

Direktor agencije DAMAR, Vuk Čađenović, kazao je da je najveću prosječnu ocjenu Vlada dobila za privrženost slobodi vjeroispovijesti, a najmanju za smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje i zdravu životnu sredinu.

On je rekao da 44 odsto građana uopšte ne vjeruje premijeru Krivokapiću, da 32 odsto vjeruje djelimično, dok mu tek jedan od deset građana vjeruje u potpunosti.

Čađenović
Čađenovićfoto: Luka Zeković

Jedan od šest građana smatra da premijer često mijenja stavove.

Čađenović je rekao da gotovo trećina ispitanika misli da je postizborni sporazum tri lidera (Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abaozivića) od prošle godine mrtvo slovo na papiru.

„Nakon godinu rada Vlade, najbolje ocijenjena tačka sporazuma u smislu primjene je da nova demokratska vlast u Crnoj Gori neće pokretati postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, a najslabija da će nova vlast izvršiti potpunu depolitizaciju ključnih institucija vlasti radi obezbjeđivanja beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, istakao je Čađenović.

On je rekao da građani uglavnom misle da se politika i aktivnosti Vlade određuju na nivou dogovora vladajuće većine (17,7 odsto), zatim da na to presudan uticaj ima premijer Krivokapić (11.8 odsto), pa Građanski pokret (GP) URA (11.4 odsto), dok Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) navodi 10,7 odsto ispitanika.

Građani takođe, prema njegovim riječima, smatraju da Vlada nije ispunila obećanje o depolitizaciji, a 53 odsto misli da se niko od potpisnika nije pridržavao sporazuma. Najviše njih misli da se najviše pridržavao Abazović, a onda Bečić, pa Krivokapić.

Istraživanje pokazuju da je za program "Evropa sad" čulo 82 odsto građana, a da 41 odsto misli da je dobar.

Kad je riječ o odluci nadležnih da Cetinjsku manastir upišu kao svojinu SPC, 31,5 odsto građana smatra da je to logična odluka, dok 44 odsto misli da ta odluka pokazuje da Vlada radi u interesu SPC.

Rezultati istraživanja su pokazali da skoro 60 odsto građana ne podržava to što premijer Krivokapić nije vakcinisan.

Prosječna ocjena koji su ispitanici dali politici i mjerama Vlade u borbi protiv koronavirusa je 4,42.

Građani takođe smatraju da nijedna od ranjivih grupa nije bila u fokusu rada Vlade.

Istraživanje je sprovedeno od 16. do 24. novembra, na uzorku od 1.012 ispitanika.

Bonus video: