"evropski put jedina uspješna budućnost regiona"

Bečić: Crna Gora fokusirana na doprinos u borbi protiv polarizacije

Zorčič je tom prilikom kazao da je Crna Gora napravila najveći iskorak u procesu pridruživanja EU

5776 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Crna Gora je u reformskim procesima posebno fokusirana na doprinos u borbi protiv polarizacije i podjela, jer je cilj očuvanje evropskog pravca države, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On boravi u zvaničnoj posjeti Sloveniji na poziv predsjednika Državnog zbora Igora Zorčiča.

Bečić je, kako je saopšteno iz Skupštine, naglasio da je članstvo u Evropskoj uniji (EU) strateški cilj na kojem Crna Gora dosljedno radi i ulaže maksimum napora, kroz 100 procentnu usklađenost vanjske i bezbjednosne politike sa politikama Unije.

On je ponovio da je evropski put jedina uspješna budućnost regiona.

Prema riječima Bečića, odluka Crne Gore da usvoji novi pristup pregovorima predstavlja odraz spremnosti države da u intenzivnijem dijalogu sa Evropskom komisijom i državama članicama gradi proces i radi na njemu.

„Bečić je naglasio da je u daljim reformskim procesima Crna Gora posebno fokusirana na doprinos u borbi protiv polarizacije i podjela, jer je cilj da sačuvamo evropski pravac države“, kaže se u saopštenju.

Aleksa Bečić
foto: Skupstina.me

On je, kako se navodi, ukazao na značaj činjenice da se politika proširenja nalazi na listi prioriteta slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU.

Bečić je zahvalio Sloveniji na sveukupnoj podršci Crnoj Gori na putu ka evropskim integracijama i afirmaciji evropske perspektive Zapadnog Balkana.

On je istakao da dvije države imaju odlične međudržavne odnose i sadržajnu saradnju u svim oblastima.

Bečić je, kako su naveli iz Skupštine, Zorčiča upoznao sa dostignućima i rezultatima koji je parlament ostvario u minulih godinu.

On je istakao rezultate na polju transparentnosti i otvorenosti, kao i jačanje kontrolne i nadzorne uloge parlamenta, što je prepoznato i vrednovano sa svih relevantnih EU adresa.

Bečić je ukazao na novitete u Poslovniku i aktivnosti Skupštine, koje su rezultirale unapređenjem rodne ravnopravnosti i prava manjinskih naroda i njihovih predstavnika u parlamentu.

Zorčič je kazao da je Crna Gora napravila najveći iskorak u procesu pridruživanja EU.

On je rekao da se nada da će Crna Gora postati prva naredna članica Unije.

Zorčič je poručio da Crna Gora može uvijek da računa na pomoć Slovenije na putu ka EU.

„Da bi taj proces bio uspješan, moramo se podržavati, a Slovenija je tu za vas”, naveo je Zorčič.