razmatraće se situacija u regionu i evro-atlantska perspektiva država Zb

Radulović na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Letoniji

Učešće Radulovića na sastanku u Letoniji ocijenili su kao priliku da se prioriteti Crne Gore u okviru Alijanse dodatno afirmišu, kao i za brojne bilateralne susrete s ministrima vanjskih poslova članica i zvaničnicima NATO-a

1413 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovaće na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi od 30. novembra do 1. decembra, saopšteno je iz tog resora.

Naveli su da će tokom sastanka kome će prisustvovati visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj, te ministri vanjskih poslova Švedske i Finske, biti odžana sesija posvećena Zapadnom Balkanu na kojoj će se razmatrati situacija u regionu i evro-atlantska perspektiva država Zapadnog Balkana u skladu sa zaključcima junskog Samita NATO.

Tom prilikom, kako su kazali, Radulović će ponoviti značaj inicijative da Zapadni Balkan, kao strateški važan, bude više prisutan na agendi Alijanse, te naglasiti značaj održavanja teme politike otvorenih vrata visoko na njenom dnevnom redu.

"Takođe, agenda predviđa sagledavanje najvažnijih pitanja vezanih za evroatlantsku bezbjednost, kao i narednih koraka u implementaciji zaključaka junskog, a u susret Samitu u Madridu 2022. godine. Takođe, planirani su razgovori na temu neproliferacije, razoružanja i kontrole naoružanja, te sljedećeg Strateškog koncepta, dok će drugog dana biti održana sesija s Gruzijom i Ukrajinom, te posebna sesija o Avganistanu", navodi se u saopštenju.

Učešće Radulovića na sastanku u Letoniji ocijenili su kao priliku da se prioriteti Crne Gore u okviru Alijanse dodatno afirmišu, kao i za brojne bilateralne susrete s ministrima vanjskih poslova članica i zvaničnicima NATO-a.

Preporučujemo za Vas