Vrata EU otvorena, na CG je da pređe preko praga

Primjećujemo veliki zastoj u zakonodavstvu i djelimično blokirane institucije, na primjer u pravosuđu. Zabrinuta sam zbog polarizacije u društvu, često po etničkim ili vjerskim linijama, koja ugrožava socijalnu koheziju zemlje

29793 pregleda 22 komentar(a)
Crnoj Gori je potrebna vlast koja je sposobna da djeluje: Šuc -, Foto: MVP Njemacke
Crnoj Gori je potrebna vlast koja je sposobna da djeluje: Šuc -, Foto: MVP Njemacke

Crnogorski političari moraju pronaći rješenja za goruće probleme zemlje, u konstruktivnom, inkluzivnom, međustranačkom dijalogu koji prevazilazi partijske i partikularne interese, poručila je izaslanica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savjet Evrope, Suzane Šuc.

”Važno je pažljivo pronaći promišljena rješenja koja ispunjavaju evropske standarde i približavaju zemlju članstvu u EU”, poručila je Šuc u intervjuu “Vijestima”.

Ona je rekla da su vrata EU za Crnu Goru otvorena, ali na Crnoj Gori je da pređe preko praga

”Koliko će brzo uspjeti da stvori uslove za prelazak praga Evropske unije, zavisi uglavnom od političkih lidera u Vladi Crne Gore, ali i opozicije. Međutim, uvjerena sam da je brzi napredak moguć, ako Crna Gora posvećeno pristupi reformama”, kazala je Šuc.

Kako ocjenjujete političku situaciju u Crnoj Gori i nestabilnost koja traje od izbora prošle godine? Da li će ta nestabilnost usporiti evropski put Crne Gore?

S obzirom na velike izazove sa kojima se zemlja suočava, Crnoj Gori je potrebna vlast koja je sposobna da djeluje, kao i funkcionalne institucije. Prije svega, koraci u procesu pridruživanja EU, koje bi Vlada Njemačke jako željela da vidi, zahtijevaju reforme kojima se morate posvetiti. U ovom trenutku, međutim, primjećujemo veliki zastoj u zakonodavstvu i djelimično blokirane institucije, npr. u pravosuđu. Ometaju se neophodne mjere za sprečavanje širenja pandemije koronavirusa i savladavanje njenih socijalno-ekonomskih posljedica i, prije svega, hitno potrebne reforme u pravosuđu i administraciji.

Nedostatak napretka u reformskoj agendi EU je takođe jasno naveden u najnovijem izveštaju Evropske komisije. Bez efektivne implementacije ovih reformi, Crna Gora ne može ostvariti svoj cilj pristupanja Evropskoj uniji. Prije svega, postizanje međuciljeva u poglavljima o vladavini prava je preduslov za dalji napredak u procesu pristupanja.

U novom Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru bilo je dosta loših ocjena, posebno za oblast pravosuđa. Vjerujete li da nova vlast ima kapaciteta da sprovede potrebne reforme?

Izvještaj Evropske komisije govori jasnim jezikom: od ljeta 2020. gotovo da nije bilo reformskog napretka na evropskom putu Crne Gore, posebno ne u ključnim pitanjima kao što su pravosuđe ili dobro upravljanje. Takođe sam zabrinuta zbog polarizacije u društvu, često po etničkim ili vjerskim linijama, koja ugrožava socijalnu koheziju zemlje. Upravo je u tom pogledu Crna Gora do sada služila za primjer u regionu.

Političari, u vlasti i opoziciji, su pozvani da obrate pažnju na svoju odgovornost prema državi, građankama i građanima. Više od 75 odsto stanovništva bi željelo da Crna Gora bude članica EU. Za mene to znači da političari moraju pronaći rješenja za goruće probleme zemlje, u konstruktivnom, inkluzivnom, međustranačkom dijalogu koji prevazilazi partijske i partikularne interese. Sa moje tačke gledišta, važno je pažljivo pronaći promišljena rješenja koja ispunjavaju evropske standarde i približavaju zemlju članstvu u EU. To mora imati prioritet nad brzim rješenjima. Pri tome treba iskoristiti cjelokupnu raspoloživu administrativnu stručnost u zemlji i stečeno iskustvo nocilaca funkcija, bez obzira na njihovu političku orijentaciju.

U posljednje vrijeme se često pominje da Zapadni Balkan neće skoro u EU. Da li je nakon Samita u Kranju izgubljena nada da će Crna Gora do 2025. godine postati nova članica EU?

Perspektiva pristupanja EU za zemlje Zapadnog Balkana stoji - to je potvrdila EU na samitu u Sloveniji. Koliko brzo će to postati stvarnost zavisi od napretka u zemljama regiona, tako da se ne mogu dati konkretni datumi.

Dobro je što Crna Gora u svojim rukama drži brzinu procesa pristupanja EU. Na samitu u Sloveniji EU je potvrdila evropsku perspektivu za zemlje Zapadnog Balkana. Vrata za Crnu Goru su otvorena, ali na Crnoj Gori je da pređe preko praga. Da biste to uradili, svi uslovi za članstvo moraju biti ispunjeni i sva pregovaračka poglavlja moraju biti zatvorena.

Cilj sljedeće etape su privremena mjerila u poglavljima o vladavini prava 23 i 24 i tek kad se ona ispune, moguće je uzeti u razmatranje zatvaranje tih poglavlja, kao i poglavlja iz drugih oblasti pristupnog procesa. Nažalost, u Crnoj Gori je u posljednje vrijeme bilo malog napretka u ovom pogledu, pomenuti izvještaj Evropske komisije je to detaljno predstavio i jasno identifikovao tačke na kojima Crna Gora još treba da radi. Koliko će brzo uspjeti da stvori uslove za prelazak praga Evropske unije, zavisi uglavnom od političkih lidera u Vladi Crne Gore, ali i opozicije. Međutim, uvjerena sam da je brzi napredak moguć, ako Crna Gora posvećeno pristupi reformama.

Nedostatak političke volje za reformama uticao bi na odnose sa Njemačkom

Može li Crna Gora očekivati podršku Njemačke na putu ka EU, posebno kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i pandemije koronavirusa

Njemačku i Crnu Goru spajaju izvrsni bilateralni odnosi. Njemačka će nastaviti da podržava Crnu Goru u njenoj evroatlantskoj orijentaciji i na putu ka EU. Posebno kada je u pitanju sprovođenje neophodnih reformi u oblasti vladavine prava, dobrog upravljanja ili oblast životne sredine, Njemačka podržava Crnu Goru savjetima i djelima.

Postoji bliska saradnja između Instituta Robert Koh i crnogorskih zdravstvenih službi u unapređenju laboratorija i obuci osoblja za suočavanje sa pandemijom koronavirusa. Njemačka je nedavno donirala Crnoj Gori ljekove u vrijednosti od oko 3,1 milion eura za liječenje teških oboljenja od koronavirusa. Savjetujemo Vladu u sprovođenju reformi vladavine prava, između ostalog pomoću savjetnice za borbu protiv korupcije i pranja novca. Takođe podržavamo Crnu Goru pri uspostavljanju administrativne strukture i razvoju koncepta za održivo korišćenje ulcinjske Solane.

Međutim, ono što je odlučujuće je politička volja i konkretna angažovanost naših crnogorskih partnera koji moraju sprovesti reforme i učiniti projekte uspješnim. Ukoliko se pokaže da među donosiocima političkih odluka nema političke volje i konkretnog opredjeljenja za evroatlantski put Crne Gore, to bi uticalo na intenzitet i stepen povjerljivosti naše saradnje.

Bonus video: