konferencijA „Perspektiva i mogući modaliteti procesa priključenja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji“

Lekić: Crna Gora ostaje dosljedna evropskom putu

„Lekić je kazao da Crna Gora nesumnjivo ostaje dosljedna evropskom putu, i da zahvaljujući rezultatima koje je do sada ostvarila ima najveće šanse da bude naredna članica EU“, navodi se u saopštenju.

3410 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Crna Gora nesumnjivo ostaje dosljedna evropskom putu, poručio je predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić, dodajući da zbog rezultata koje je do sada ostvarila ima najveće šanse da bude naredna članica Evropske unije (EU).

Kako je saopšteno iz Skupštine, Lekić je danas učestvovao na konferenciji „Perspektiva i mogući modaliteti procesa priključenja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji“, u online formatu.

Konferenciju je organizovao Centar za proučavanje međunarodne politike Italije.

Lekić je istakao neophodnost dinamiziranja procesa proširenja EU na Zapadni Balkan i da je faza statusa quo veoma pogodna za uticaj i realizaciju interesa trećih faktora u regionu.

On je ocijenio da je neophodna principijelnija saradnja između EU i Zapadnog Balkana, odnosno potreba da Unija načini konkretne korake u funkciji evropske integracije regiona, ali i dodatni napori koje države aspiranti moraju uložiti u cilju dostizanja evropskih standarda.

Miodrag Lekić
foto: Skupstina.me

„Lekić je kazao da Crna Gora nesumnjivo ostaje dosljedna evropskom putu, i da zahvaljujući rezultatima koje je do sada ostvarila ima najveće šanse da bude naredna članica EU“, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Lekića, otvaranje vrata EU bio bi gest ohrabrenja, čime bi se prevazišla aktuelna faza zastoja u odnosima Unije i Zapadnog Balkana.

Iz Skupštine su kazali da su na skupu su govorili i generalni sekretar Centralnoevropske inicijative Roberto Antonione, predsjednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije Pjero Fasino, šef Delegacije Italije pri Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative Marko Mađoni.

Navodi se da su govorili i predsjednik Odbora za spoljnu politiku Srbije Žarko Obradović, predsjednik Odbora za spoljnu politiku Kosova Haki Abazi, Ana Ferro iz Centra za proučavanje međunarodne politike.

Kako je saopšteno, učestvovali su i studenti iz Bosne i Hercegovine, koji su uključeni u projekat „Dijalog između učenika iz Italije i Bosne i Hercegovine na temu klimatskih promjena“.

Preporučujemo za Vas