O povjerenju Vladi na prvoj sjednici Skupštine

Prema informacijama Vijesti očekuje se da to bude na sjednici Parlamenta na kojoj će se raspravljati o budžetu za narednu godinu, sredinom decembra.

31046 pregleda 74 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Skupština Crne Gore bi na prvoj narednoj sjednici trebalo da raspravlja o inicijativi povjerenju Vladi Zdravka Krivokapića, jer je 40 poslanika opozicije podnijelo predlog da se o tome glasa po hitnom postupku.

Oni su u obrazloženju naveli niz razloga, navodeći da je kabinet Krivokapića odgovoran za duboku institucionalnu, zdravstvenu, ekonomsku krizu ali i zaostajanje u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji. Neprimjeren uticaj vlasti u Srbiji i klerikalizacija društva takođe su razlozi zbog kojih su opozicione stranke podnijele predlog Skupštini.

Poslovnikom Skupštine je propisano da se po hitnom postupku može donijeti zakon, u ovom slučaju odluka, "kojim treba urediti pitanja i odnose nastale usljed okolnosti koje nijesu mogle da se predvide...". Predlagač je dužan, kako piše u Poslovniku, i da u obrazloženju navede razloge zbog kojih je neophodno da se zakon donese po hitnom postupku - što je opozicija i učinila u inicijativi.

U Poslovniku se navodi da ako Skupština prihvati predlog da se zakon, odnosno odluka u ovom slučaju, donese po hitnom postupku, određuje rok u kome će nadležni odbor i Vlada utvrditi stav. Odlučivanje se međutim, kako se objašnjava, može sprovesti i bez toga.

Prije toga predsjednik Parlamenta Aleksa Bečić dužan je da prvoj narednoj sjednici uvrsti predlog opozicije. Na to ga obavezuje član Poslovnika u kome se navodi da "na dostavljeni usaglašeni predlog svih predsjednika klubova poslanika parlamentarne opozicije, predlog dnevnog reda sjednice sadrži i predlog jednog akta koji su podnijeli poslanici parlamentarne opozicije".

Prema informacijama Vijesti očekuje se da to bude na sjednici Parlamenta na kojoj će se raspravljati o budžetu za narednu godinu, sredinom decembra.

Ustavom Crne Gore je propisano da "ako je Vlada dobila povjerenje, potpisnici predloga ne mogu podnijeti novi predlog za glasanje o nepovjerenju prije isteka roka od 90 dana".

Bonus video: