Vlada iznevjerenih očekivanja

Najgore je što je iscrpljena vjera u to da su s ovim ljudima na vlasti moguće reforme, smatra Biljana Maslovarić. Dževdet Pepić navodi da se i dalje najviše računa vodi o partijskim interesima, iza kojih se često krije lična korist

39090 pregleda 172 komentar(a)
”Iscrpljena vjera u to da su sa ovim ljudima na vlasti moguće reforme”, Foto: Boris Pejović
”Iscrpljena vjera u to da su sa ovim ljudima na vlasti moguće reforme”, Foto: Boris Pejović

Umjesto da na talasu velike energije građana nakon prošlogodišnjih izbora nova Vlada počne da mijenja sistem nabolje, ona je povela društvo u regresiju, iznevjerivši tako očekivanja svih koji su željeli stvarne promjene - ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Oni su to kazali komentarišući rezultate zajedničkog istraživanja javnog mnjenja Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR, po kojima je prosječna ocjena (od jedan do pet) za prvu godinu rada Vlade samo 2,28, i po kojima gotovo polovina ispitanika misli da se države kreće u pogrešnom pravcu.

Građanski aktivista Dževdet Pepić kazao je da Vlada, godinu nakon formiranja, praktično ništa nije uradila.

Vrijeme je, kaže, izgubljeno, institucija građanina zapostavljena, pa je tako kabinet premijera Zdravka Krivokapića, prema njegovim riječima, umjesto rješavanja neodložnih sistemskih problema, nastavio da radi na njihovom produbljivanju.

”Svi koji smo bili nezadovoljni vlašću Demokratske partije socijalista (DPS), nismo bili protiv nje samo iz političkih i ideoloških razloga, već i zbog nepotizma, političkih zapošljavanja i slično. Međutim, aktuelna vlast nastavila je nesmanjeno s tim praksama, a u nekim segmentima je i pojačala tempo. Zato su građani razočarani - oni nisu željeli kozmetičke, već suštinske promjene, kojih za godinu dana rada Vlade nije bilo”, istakao je Pepić za “Vijesti”.

Direktorica Pedagoškog centra Crne Gore, Biljana Maslovarić, navodi da je na izborima održanim 30. avgusta prošle godine pokrenuta velika energija, kojom su građani tražili promjene. Međutim, ne samo što se one, prema njenoj ocjeni, nisu dogodile, već što država od tada nazaduje.

”Sad idemo u regresiju, a to se uvijek događa nakon neispunjavanja velikih očekivanja. I onda su i ocjene o radu Vlade oštrije. Očekivali smo da će doći do depolitizacije institucija, unapređenja sistema, značajnih promjena u svim sferama... Međutim, od tih značajnih pomaka možemo samo da vidimo otvaranje nekoliko afera. Najgore je što je iscrpljena vjera u to da su s ovim ljudima na vlasti moguće reforme...”, kaže ona za “Vijesti”.

Prema istraživanju CGO-a i DAMAR-a, u Vladi se najbolje kotiraju resori finansija i socijalnog staranja (2,96), ekonomskog razvoja (2,82) i javne uprave, digitalnog društva i medija (2,80).

Najlošije ocjene dobila su ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (2,47) i prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) (2,46).

Izvršna direktorica CGO-a, Daliborka Uljarević, kazala je juče na predstavljanju rezultata istraživanja, da se Vlada većinski tretira kao konzervativna, klerikalna, revanšistička i amaterska.

Uljarević
Uljarevićfoto: Luka Zeković

Oko 25 odsto građana smatra da je partijsko članstvo važno prilikom zapošljavanja, dok skoro 12 odsto njih misli da je bitno vjersko opredjeljenje.

Skoro polovina misli da je učinak Vlade ispod svih očekivanja, svaki treći da ona radi u skladu s očekivanjima, dok tek tri odsto misli da Krivokapićev kabinet obavlja posao iznad očekivanja.

Istraživanje je pokazalo i da gotovo polovina ispitanika smatra da se Crna Gora kreće u pogrešnom pravcu, dok oko 35 odsto vjeruje da je pravac kretanja dobar.

Radi poređenja, prije nešto više od mjesec dana - takođe prema istraživanju CGO-a i DAMAR-a - 45,9 odsto ispitanika je smatralo da su kretanja države pogrešna, dok je prije godinu to mislilo 35,5 odsto.

Pepić smatra da je Vlada u najnovijem istraživanju dobila loše ocjene zato što je razočarala većinu građana.

”S jedne strane, građani koji su istinski bili za promjene i koji su glasali za njih, osjećaju se prevareno. S druge strane, oni koji žive na rubu egzistencije i koji jedva sastavljaju kraj s krajem, očekivali su da će se brže i konkretnije rješavati nagomilani problemi. Ovoj Vladi nije bilo lako, ali je za godinu dana mogla da uradi mnogo toga”, kaže on.

Pepić
Pepićfoto: Filip Roganovic

Pepić misli da strah od kretanja države u pogrešnom smjeru postoji prvenstveno zato što nova vlast nije raskrstila s metodama upravljanja bivšeg režima.

”Politička angažovanja i zapošljavanja su nastavljena, pa tako na mnoga mjesta nisu izabrani stručni i moralni kadrovi, već podobni, koji dolaze iz reda tročlane vladajuće koalicije (‘Za budućnost Crne Gore’, ‘Mir je naša nacija’ i ‘Crno na bijelo’). Nova vlast je ubila nadu kod većine onih koji su željeli istinske promjene... I dalje se najviše računa vodi o partijskim interesima, iza kojih se često krije lična korist, pa tako neki pokušavaju da dođu do fotelja i zadrže ih kako bi zapošljavali ‘svoje’. Neće doći do korjenitih promjena i rješavanja najvažnijeg problema - teškog ekonomsko-socijalnog položaja građana”, uvjeren je sagovornik.

Maslovarić kaže da su rezultati istraživanja jasan pokazatelj rada Vlade.

Navodi da je posebno nezadovoljna radom MPNKS-a, čije je, prema njenim riječima, jedino “postignuće” - smjena 250 direktora škola.

”Idemo u regresiju, a to se uvijek događa nakon neispunjavanja velikih očekivanja”: Maslovarić
”Idemo u regresiju, a to se uvijek događa nakon neispunjavanja velikih očekivanja”: Maslovarić foto: Vijesti

S druge strane, naglašava da treba pohvaliti rad resora unutrašnjih poslova, koji je, kako navodi, “u najtežim trenucima novije crnogorske istorije” uspio da sačuva mir u državi.

Prema istraživanju, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, najbolje je ocijenjen ministar u Krivokapićevoj Vladi (3,05). Nakon njega slijede ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović (2,89) i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić (2,86).

Premijer Krivokapić nalazi se među tri najgore ocijenjena člana Vlade (2,57). Ispod njega su ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić (2,51) i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović (2,47).

Pepić kaže da su Spajić i Milatović dobili dobre ocjene zato što su mladi i što nude “neku pozitivnu perspektivu”, iako je, prema njegovim riječima, upitno šta će se od onoga što govore realizovati u praksi.

Kad je riječ o rejtingu premijera Krivokapića, Pepić kaže da to ne predstavlja ništa neobično.

”Ako hoćemo da budemo iskreni, Krivokapića je na mjesto premijera izbacila situacija, jer nije imao nikakvog političkog iskustva. U međuvremenu se pokazalo da se nije snašao u političkim igrama”, dodaje on.

Maslovarić smatra da većina ministara, zbog života koji vodi, nema kredibilitet da bude u Vladi.

”Kako ćete nekome da rušite nelegalno izgrađene kuće i objekte, ako ste i sami nelegalno gradili?”, pita ona, aludirajući na slučaj ministra Mitrovića.

S druge strane, sagovornica misli da su “radnima i pametnima” u Vladi, ruke svezane zbog sukoba unutar stranaka parlamentarne većine, koji blokira funkcionisanje izvršne vlasti.

”I dalje smo u nekakvom statusu kvo. Građani ne žele da se više govori o tome ko je više ukrao. Nije više dovoljno - oni su krali, mi nećemo; ključno je ko je odgovoran za trenutno stanje u državi. Ispada da su jedni - oni koji su vladali 30 godina - zamijenjeni drugima, koji su još i diletanti u upravljanju državom... Ovu Vladu ću pamtiti kao vladu koja je apsolutno iznevjerila očekivanja građana”, zaključuje Maslovarić.

Ako ne padne, tri mjeseca se ne može tražiti novo glasanje o povjerenju Vladi

Skupština Crne Gore bi na prvoj narednoj sjednici trebalo da raspravlja o inicijativi povjerenju Vladi Zdravka Krivokapića, jer je 40 poslanika opozicije juče podnijelo predlog da se o tome glasa po hitnom postupku.

Oni su u obrazloženju naveli niz razloga, navodeći da je kabinet Krivokapića odgovoran za duboku institucionalnu, zdravstvenu, ekonomsku krizu ali i zaostajanje u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji. Neprimjeren uticaj vlasti u Srbiji i klerikalizacija društva takođe su razlozi zbog kojih su opozicione stranke podnijele predlog Skupštini.

Poslovnikom Skupštine je propisano da se po hitnom postupku može donijeti zakon, u ovom slučaju odluka, “kojim treba urediti pitanja i odnose nastale usljed okolnosti koje nijesu mogle da se predvide..”. Predlagač je dužan, kako piše u Poslovniku, i da u obrazloženju navede razloge zbog kojih je neophodno da se zakon donese po hitnom postupku - što je opozicija i učinila u inicijativi.

U Poslovniku se navodi da ako Skupština prihvati predlog da se zakon, odnosno odluka u ovom slučaju, donese po hitnom postupku, određuje rok u kome će nadležni odbor i Vlada utvrditi stav. Odlučivanje se međutim, kako se objašnjava, može sprovesti i bez toga.

Zdravko Krivokapić
foto: Boris Pejović

Prije toga predsjednik parlamenta Aleksa Bečić dužan je da prvoj narednoj sjednici uvrsti predlog opozicije. Na to ga obavezuje član Poslovnika u kome se navodi da “na dostavljeni usaglašeni predlog svih predsjednika klubova poslanika parlamentarne opozicije, predlog dnevnog reda sjednice sadrži i predlog jednog akta koji su podnijeli poslanici parlamentarne opozicije”.

Prema informacijama Vijesti očekuje se da to bude na sjednici parlamenta na kojoj će se raspravljati o budžetu za narednu godinu, sredinom decembra.

Ustavom Crne Gore je propisano da “Ako je Vlada dobila povjerenje, potpisnici predloga ne mogu podnijeti novi predlog za glasanje o nepovjerenju prije isteka roka od 90 dana”.

Inicijativu su potpisali poslanici DPS-a, SDP-a i albanske koalicije Jednoglasno, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata i Genci Nimanbegu (Albanska lista).

SDP: Vlada treba da “padne”; BS: Promptno formirati novu

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) “Vijestima” su, komentarišući rezultate istraživanja, kazali da nijedna Vlada nije imala ovako nizak rejting otkad se sprovode istraživanja ovakve vrste.

”To je, valjda, dovoljna potvrda kako je ona radila i još veći prilog našem stavu da Vlada treba da ‘padne’ u parlamentu, zbog čega je SDP i inicirao podnošenje predloga o nepovjerenju Vladi”, navode oni.

Iz SDP-a kažu da građani veoma dobro percipiraju da je aktuelna vlast uspostavljena ne da bi ispravila loše prakse prethodne i napravila diskontinuitet u načinu vladanja, već da bi kroz partijska namještenja i snaženje klijentelističkih metoda dodatno zarobila sistem javne uprave.

SDP
foto: SDP

”Ova Vlada je takođe prepoznata i kao lider u nepoštovanju zakona i procedura, urušavanju građanskog i sekularnog ustrojstva države, dok je poziciju države u međunarodnim odnosima i regionu degradirala, a naš evropski put zaustavila. Na sreću, bliži se kraj ovoj Vladi i jednoj matrici koja se isključivo zasnivala na konceptu bilo kakvih promjena, zanemarujući njihov karakter i prirodu partnera sa kojima te promjene sprovodite”, zaključuju iz SDP-a.

Iz Bošnjačke stranke (BS) ističu za “Vijesti” da su rezultati istraživanja za njih očekivani, jer Vlada nije odgovorila zadatku.

”Ono što primjećujemo iz ovog istraživanja je da je rad Vlade obilježio revanšistički pristup. Na to smo ukazivali i upozoravali od samog starta. Nismo zadovoljni kuda se trenutno kreće Crna Gora, a vidimo da gotovo polovina ispitanika smatra slično. Zato mislimo da je promptno potrebno krenuti u priču o formiranju nove Vlade, jer aktuelna zasigurno nema kapaciteta da vodi Crnu Goru na putu reformi, evropskih i evroatlantskih integracija i boljeg standarda života građana”, poručuju iz BS.

Bošnjačka stranka
foto: Bscg.me

”Vijesti” nisu dobile komentar na istraživanje CGO-a i Damara ni od jedne vladajuće partije.

Bonus video: