Bečić položio vijenac na spomenik Njegošu u Sloveniji

Bečić je kazao da je broj susreta slovenačke i crnogorske delegacije potvrda zavidne saradnje

3782 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je, tokom prvog dana zvanične posjete Sloveniji, uz vojne počasti položio vijenac na spomenik Petru II Petroviću Njegošu.

Spomenik je Sloveniji donirao počasni konzul Crne Gore u toj državi, Vojislav Kovač.

"Nakon polaganja vijenca, delegacija Crne Gore na čelu sa predsjednikom, obišla je prostorije ambasade Crne Gore, iskoristivši priliku da se upoznaju sa njenim radom kao i saradnjom sa Slovenijom na diplomatskom nivou, sa otpravnicom poslova, Anom Zeković, koja je, po njenim riječima na zavidnom nivou posebno naglašavajući njihov senzibilitet kada su u pitanju prijateljski odnosi sa Crnom Gorom", saopšteno je iz parlamenta.

Aleksa Bečić Slovenija
foto: Skupština Crne Gore

Bečić i predsjednik Državnog zbora Slovenije Igor Zorčić posjetili su Goriška Brda sa predstavnikom Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom, Nikom Prebilom, dok je doček prilikom razgledanja grada Gonjače i Šmartno upriličio gradonačelnik Opšine Brda Franc Mužič.

Iz Skupštine navode da je to bila odlična prilika da se, pored razgovora o napređenju parlamentarne saradnje, razgovara i o proširenju saradnje na polju turizma, kao grane koja čini izuzetno važan dio ekonomije obje zemlje.

U Bečićevu čast, je kako je saopšteno, tokom prvog dana zvanične posjete upriličena svečana večera u Grediču, čiji je domaćin bio Zorčič.

Zorčić je, kako navode, izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog susreta i istakao podršku koju Crna Gora ima od Slovenije, navodeći da Crnu Goru žele poduprijeti na putu evropskih integracija. "Podržavali smo je do sada i nastavićemo i dalje”, kazao je on.

Aleksa Bečić Slovenija
foto: Skupština Crne Gore

Zorčić je, kako je saopšteno, pohvalio transparentnost crnogorskog parlamenta, o čemu je imao prilike da čuje upravo u Državnom zboru, rekavši: „Predsjedniče Bečiću, pokazali ste i pokazujete kako se treba voditi Parlament”.

Večera je, dodaje se, bila prilika i da sagovornici razmijene iskustva o parlamentarnom radu dvije države, pri čemu su poseban osvrt stavili na izazove koje sa sobom nosi rad u vrijeme pandemije koronavirusa, kao i u pronalaženje najboljeg modaliteta kako bi se rad Grupe prijateljstava izdigao na veći nivo.

Osvrnuvši se na riječi Zorčiča, Bečić je istakao da je broj susreta slovenačke i crnogorske delegacije potvrda zavidne saradnje sa predstavnicima Državnog zbora, kao i sa članovim Kabineta, navodeći da se u Sloveniji uvijek osjeća dobrodošlim i da će ova posjeta "zasigurno ostati u posebnom sjećanju".

Svečanoj večeri su, pored članova crnogorske delegacije, prisustvovali i članovi slovenačke delegacije, među kojima i poslanik Nik Prebil, predstavnik Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom, ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker, otpravnica poslova Crne Gore u Sloveniji Ana Zeković i drugi.

Bonus video: