Timonije: Evropska orjentacija Crne Gore mora da se ogleda u zakonodavnim normama i ekonomskoj agendi

Iz Skupštine su saopštili da je "Timonije prenio iskrene namjere Francuske da pomogne dalji napredak Crne Gore na putu ka EU i njenu pozitivnu ulogu lidera u procesu evropskih integracija"

2097 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Evropska orjentacija Crne Gore mora da se ogleda i u njenim zakonodavnim normama i ekonomskoj agendi, ali i u korišćenju ukupne ekspertize i potencijala za dalji napredak u procesu, saopštio je ambasador Francuske u Crnoj Gori, Kristijan Timonije.

Iz Skupštine Crne Gore je saopšteno da se predsjednik Odbora za evropske integracije Branimir Gvozdenović, juče sastao sa Timonijeom.

Iz Skupštine su saopštili da je "Timonije prenio iskrene namjere Francuske da pomogne dalji napredak Crne Gore na putu ka EU i njenu pozitivnu ulogu lidera u procesu evropskih integracija".

U saopštenju se navodi i da je Gvozdenović "iskazao velika očekivanja od agende proširenja Unije u toku francuskog predsjedavanja".

"Siguran sam da Crna Gora ima i snage i kapaciteta da se izbori sa trenutnim izazovima i postigne dalji napredak u procesu pristupanja EU. Zapadni Balkan je predugo bio na agendi EU i da su potrebni konkretni i odlučni koraci za evropsku integraciju regiona", rekao je Gvozdenović.

U saopštenju piše da je na sastanku razgovarano o predsjedavanju Francuske Savjetu EU u prvoj polovini 2022. godine i o prioritetima predsjedavanja, među kojima posebno o elektronskim medijima i elektronskoj trgovini, zelenoj agendi koja uključuje i Zapadni Balkan, i jačanju evropskog suvereniteta.

"Sagovornici su saglasni da je stabilnost regiona važna za borbu protiv skepticizma u državama članicama EU, te da je funkcionalnost institucija i saradnje između tri grane vlasti u Crnoj Gori od suštinskog značaja za smanjivanje političke polarizacije i postizanja konsenzusa oko ključnih pitanja u vezi sa procesom pristupanja EU", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: