Šuc Đukanoviću: Njemačka prepoznaje da su zemlje Zapadnog Balkana u kritičnoj fazi...

"Njemačka vjeruje da nastavak evropskog puta nema alternativu i da region Zapadnog Balkana kao dio Evrope mora postati i dio Evropske unije (EU)"

8797 pregleda 11 komentar(a)
Šic i Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Šic i Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Njemačka prepoznaje da su zemlje Zapadnog Balkana u kritičnoj fazi, da su otvorena određena pitanja sumnje ili rezerve prema politici proširenja, ali Njemačka vjeruje da nastavak evropskog puta nema alternativu i da region Zapadnog Balkana kao dio Evrope mora postati i dio Evropske unije (EU), saopštila je Suzana Šuc, izaslanica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savjet Evrope, koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore je saopšteno da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas primio Šuc.

U saopštenju se navodi da je Šuc izrazila zadovoljstvo susretom i kazala da je pomoć koju Njemačka pruža Crnoj Gori u suočavanju s pandemijom jasan signal solidarnosti.

"Za Njemačku je važno da Crna Gora ostane na evropskom kursu, nastaviće da detaljno prati situaciju u zemlji, a Crna Gora može računati da će Berlin podržavati proevropske i reformske politike u Crnoj Gori", rekla je Šuc.

Iz Službe za unformisanje predsjednika Crne Gore su dodali da je Đukanović zahvalio Šuc za interesovanje za stanje u Crnoj Gori i regionu, "pozdravio sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i Njemačke, čijem kvalitetu značajno doprinosi i ambasador Njemačke u Crnoj Gori, a koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapređenja".

"U tom kontekstu ukazao je na važnost održavanja frekventnog političkog dijaloga sa Berlinom, kroz nastavak realizacije posjeta na visokom i radnom nivou, što je dragocjeno za Crnu Goru. Uz zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa posebno je istakao dobru saradnju u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, kao i kulturi i prosvjeti, sa izraženim interesovanjem za unapređenje ekonomske saradnje", piše u saopštenju.

Iz Službe za unformisanje predsjednika Crne Gore su kazali i da je Đukanović "zahvalio Njemačkoj na jasnoj podršci evropskim aspiracijama ne samo Crne Gore, već i regiona, uz podsjećanje na podršku članstvu naše zemlje u NATO i ekspertizi u savladavanju krupnih izazova procesa pregovaranja sa EU, posebno u oblasti vladavine prava i zaštite životne sredine".

Uz čvrsto uvjerenje da je formula za stabilnost ovog regiona integracija, Predsjednik je iskazao interes za dalju saradnju sa Njemačkom u prioritetnim oblastima daljeg procesa pridruživanja. U tom kontekstu, istakao je neophodnost obnove snažnog reformskog napora, koji je u ozbiljnom zastoju i koji je neophodan za savladavanje ključnih izazova u poglavljima 23 i 24", piše u saopštenju.

Navodi se i da su "sagovornici razmijenili mišljenja o regionu i perspektivi daljeg razvoja odnosa, imajući u vidu vidljive pokušaje da se evropska perspektiva Zapadnog Balkana odloži ili spriječi".

"Konstatovali su da u tom kontekstu za Crnu Goru, nakon članstva u NATO, nema povratka nazad", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: