Bečić: Crnogorce ništa ne može preusmjeriti s evropskog puta

Bečić je govorio o epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori, članstvu u EU, budžetu kao i o ravnoteži između ekonomije i epidemije.

22200 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predsjednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić dao je intervju za slovenački dnevni list "Delo".

Bečić je govorio o epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori, članstvu u EU, budžetu kao i o ravnoteži između ekonomije i epidemije.

Intervju predsjednika Skupštine Crne Gore prenosimo integralno:

Što se tiče glasanja na daljinu, napredniji ste od slovenačkog Državnog zbora.

To smo dogovorili zajedno, vlast i opozicija, mi smo praktično konsenzusom usvojili izmjenu poslovnika, što je bilo neophodno da parlament može nastaviti sa radom u tim uslovima.

Netrpeljivosti je u svim društvima sve više, nezdrava komunikacija počinje u vrhu, kako ocjenjujete političku kulturu u svom parlamentu?

Smatram da smo na zavidnom nivou političke kulture. Možda to unutar države ne izgleda uvijek tako, međutim, kad čujem kako nas ocjenjuju izvana i kad čujem poređenja sa drugim parlamentima u našem bližem susjedstvu, oni koji nas prate tvrde da prilike i nisu tako loše.

Kako to uspijevate?

Ja lično se trudim održavati ravnopravan i principijelan odnos, kako prema vlasti, tako i prema opoziciji, da je opozicija zadovoljna vremenom koje im je na raspolaganju. Često upozoravam kolege sa obje strane na ton i način nastupa, uvijek se može pronaći riječ kojom možete prenijeti sadržaj, a da njome nikoga ne uvrijedite.

Kolege često molim da se poštujemo, da se ne vraćamo u prošlost. Dajmo ipak malo pogledati u 2030. ili 2040. godinu; da ne gledamo neprestano nazad i da se ne prestrojavamo neprestano po ideološkim mjerilima.

Da li kao najmlađi predsjednik parlamenta u Evropi ponekad imate teškoće sa autoritetom?

Autoritet ne zavisi od godina nego od toga da li se pridržavate principa i da li se ponašate jednako prema svima. Ako nastupate na takav način, iskazujete poštovanje prema drugima i drugi će vam to poštovanje uzvraćati. Imao sam privilegiju i čast da sam uvijek rušio nekakve rekorde kao najmlađi na različitim istaknutim političkim funkcijama.

Ponosan sam na to da sam među prvima u borbi za ulazak novih lica u politiku i za postepenu zamjenu generacija u politici. Još prije sedam ili osam godina smo imali 25 godina ista lica, i na vlasti i u opoziciji. Nova energija je potrebna, neophodan nam je odgovarajući spoj mladosti i iskustva. Ako je nečiji jedini nedostatak mladost, neka istraje na svom putu.

Pred glasanjem ste o budžetu za sljedeću godinu, koje su glavne novosti?

O prijedlogu budžeta će biti raspravljano na sjednici sredinom decembra i nadam se da će biti završena već ove godine. Naš poslanički klub, koji čini deset poslanika, podržava budžet koji donosi važne inovacije i koji je povezan sa izmjenom niza zakona. Ekonomski plan predviđa povećanje minimalne plate sa 250 na 450 eura.

Uslijediće još više drugih povećanja dohodaka, a sve sa ciljem omogućavanja olakšica za poslodavce, poput ukidanja plaćanja doprinosa za obavezno zdravstveno i socijalno osiguranje, čime će se omogućiti povećanje neto zarada praktično svima u Crnoj Gori, a najprije onima sa minimalnim primanjima.

To su veliki koraci, kako ćete to finansirati?

I za ovu godinu je bilo mnogo sumnje, naročito na strani opozicije, pa smo ipak uspjeli da u roku od osam mjeseci samo iz turizma ostvarimo prihode koji su bili planirani za svih 12 mjeseci. Imali smo vrlo dobru turističku sezonu, koja je bila na nivou 2019. godine te će nam, prema procjenama, donijeti 700 miliona eura prihoda u budžet.

Crna Gora je česta meta interesa velikih sila, kako u takvim prilikama može ostati na evropskom putu?

Veliki um je jednom rekao da su male države krvavi sitniš u obračunu velikih sila. Smatram da je vrijeme krvavog sitniša iza nas i da dolazi vrijeme napretka. Za nas nema dileme, mi smo isključivo evropski i evroatlantski usmjereni. Mi smo pouzdana članica Saveza NATO i bićemo prva sljedeća članica Evropske unije sa Zapadnog Balkana. Za evropski put jednostavno nema alternative.

Odakle crpite samouvjerenost, kad je riječ o vašoj prognozi članstva u EU?

Otvorili smo sva pregovaračka poglavlja, u potpunosti smo uskladili vanjsku politiku sa politikom Evropske unije, to nemaju ni neke članice Unije. Imamo rekordnu 80-odstotnu podršku državljana članstvu u EU, naša monetarna politika je u potpunosti usklađena sa evropskom.

Što prije treba uspješno završiti proces pridruživanja, što je u interesu, kako Unije, tako i Crne Gore. Ako postanemo prva sljedeća članica, podstakli bismo i druge države za nastavak procesa evropske integracije, i to bi bila jasna poruka da EU vidi budućnost Zapadnog Balkana unutar Unije.

Bonus video: