Janković: Cetinjanima pošten pristup, bez korupcije

Nosliac liste GP URA na Cetinju kaže da očekuju veliki pad podrške građana Demokratskoj partiji socijalista, navodeći da su sugrađani prepoznali njihovu neiskrenost i uvidjeli šta su sve uradili od te opštine

7191 pregleda 12 komentar(a)
Slavko Šole Janković, Foto: ura cg
Slavko Šole Janković, Foto: ura cg

Nosilac liste GP URA na lokalnim izborima na Cetinju, Slavko Šole Janković, kazao je da imaju program za oporavak prijestonice koji se bavi rješavanjem problema grada u skoro svim gorućim temama i da garantuju pošten pristup, lišen korupcije.

On je istakao da je cjelokupno stanje na Cetinju danas gore nego 2017. godine, navodeći da je Cetinje u demografskoj, ekonomskoj, socijalnoj, infrastrukturnoj, društvenoj - sveopštoj krizi.

”Na Cetinju konstantno opada broj stanovništva, pretežno najmlađeg i najobrazovanijeg, imamo dug od skoro 40 miliona eura, što je pet budžetskih godina, imamo duplo više penzionera i nezaposlenih od zaposlenih sugrađana, imamo infrastrukturu kao da smo iz rata izašli, problem sa vodosnabdijevanjem i kanalizacionom mrežom. Svi pomenuti problemi su glomazni i važni, ali,nažalost, na Cetinju nijesu najveći”, kazao je Janković za “Vijesti.

On je istakao da su problemi društvene prirode, kao posljedica organizovanog kriminala koji je zaposjeo grad, nešto zbog čega je Cetinje doživjelo u prethodnih pet godina moralno posrnuće.

”Kao što su problemi, takve moraju biti i reforme, sveobuhvatne i korjenite”.

Janković je istakao da iako je DPS u ranijim godinama govorio kako je Cetinje lider u napretku i “ekonomski tigar”, on smatra da je Cetinje lider u lažnim obaćanjima i u regionalnim okvirima.

”Predmet šale svih građana Crne Gore postali su fabrika čokolade, fabrika kanabisa, projekat MACCOC sa Marinom Abramović, obećano otvaranje predstavništva ‘Huaveja’, adaptacija Cetinjske pećine, obnova hotela ‘Lokanda’... Suština je da su građani Cetinja tri decenije u kontinuitetu varani i da se sa njima manipulisalo. To mi nikad nijesmo, niti ćemo činiti”, rekao je on.

Istakao je da očekuju veliki pad podrške građana Demokratskoj partiji socijalista, navodeći da su sugrađani “prepoznali njihovu neiskrenost i uvidjeli što su sve uradili od Cetinja”.

”Nakon cijele organizovane hajke i linča na Građanski pokret URA na Cetinju, koji nije uspio da nas pokoleba, već samo ojača, smatram da smo već pobjednici, a da ćemo rezultatom biti najveće iznenađenje ovih izbora. Očigledna su i prestrojavanja na političkoj sceni, pa ostaje otvoreno pitanje da li će neko iz dosadašnje lokalne opozicije spriječiti suštinske smjene u rukovodstvu lokalne samouprave. Nadam se da nakon svega što su uradili Cetinju, niko neće usuditi da da pojas za spasavanje DPS-u”.

”Cetinje je grad u kome nakon preuzimanja vlasti krećemo ne čak ni od nule, nego iz debelog minusa. Naša energija biće usmjerena ka stvaranju funkcionalne, sposobne i efikasne vlasti. Preispitivanje odluka i reviziju poslovanja u lokalnim sekretarijatima i firmama mora biti osnova u početku našeg rada”.

Istakao je da planiraju preseljenje određenih državnih institucija na Cetinje, prije svega, dijela Ministarstva vanjskih poslova, zatim Istorijskog instituta, dijela Ministarstva javne uprave, tj. Odsjeka za tehnološke inovacije, na čemu već uveliko rade.

”Cetinje treba da se fokusira na razvoj turizma, poboljšanje ponude i stipendiranje budućih kadrova u cilju boljeg predstavljanja našeg grada. Imamo ideju da Cetinje postane još značajniji univerzitetski centar, sa otvaranjem novih odsjeka koji će se baviti kulturnom baštinom i njenim očuvanjem”.

Bonus video: