Konjević pisao Bečiću: Hitno omogućiti rješavanje pitanja izbora predsjednika DIK

Prema njegovim riječima, suvišno je podsjećati koliko ta činjenica i neaktivnost Skupštine da iskoristi svoju ustavnu i zakonsku nadležnost i izabere čelnog čovjeka DIK-a, derogira izborni ambijent i dodatno podriva povjerenje u izborni proces

10071 pregleda 16 komentar(a)
Konjević, Foto: Screenshot
Konjević, Foto: Screenshot

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pozvao je predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da hitno omogući rješavanje pitanja izbora predsjednika Državne izborne komisije (DIK).

Konjević je u pismu Bečiću naveo da DIK, kao centralna institucija za izborni proces, od juna funkcioniše bez predsjednika, jer je dotadašnjeg razriješila aktuelna parlamentarna većina.

Time je, kako je kazao, umjesto jačanja izbornog povjerenja i rješavanja otvorenih pitanja u okviru izborne reforme, stvoren još jedan problem i koji ni do danas nije riješen.

„To smatram nedopustivim, neodgovornim i velikim teretom aktuelnog saziva parlamenta“, istakao je Konjević.

Prema njegovim riječima, suvišno je podsjećati koliko ta činjenica i neaktivnost Skupštine da iskoristi svoju ustavnu i zakonsku nadležnost i izabere čelnog čovjeka DIK-a, derogira izborni ambijent i dodatno podriva povjerenje u izborni proces.

„Još ako se tome doda da je u toku kampanja za lokalne izbore u tri crnogorske opštine, onda ovo pitanje dodatno dobija na značaju, pa vjerujem da ćete se saglasiti da ga je potrebno hitno rješavati“, kazao je Konjević.

On j upozorio da je taj problem jedan od mnogih koji opterećuje i evropski put države, što je konstatovano i u nedavno objavljenom godišnjem izvještaju o Crnoj Gori.

„Kao prvi čovjek parlamenta imate najveću odgovornost da doprinesete deblokadi procesa izbora predsjednika DIK-a u Skupštini i odgovarajućim radnim tijelima“, poručio je Konjević Bečiću.

Nedopustivo je, kako je naveo, da ispašta cjelokupni izborni sistem, izborna reforma i na kraju vladavina prava, samo zbog toga što u okviru parlamentarne većine očigledno ne postoji politički dogovor u vezi sa izborom predsjednika DIK-a.

„Skupština, uvaženi predsjedniče, ne smije da trpi, kao što ne smiju da trpe institucije i cjelokupni izborni proces jer nema dogovora unutar vlasti“, kaže se u pismu Konjevića.

On je istakao da postoji jasna obaveza da se taj proces odblokira i da se omogući nastavak procedure izbora predsjednika DIK-a u radnim tijelima, a nakon toga i u plenumu Skupštine.

Konjević je apelovao na Bečića, kao na najodgovornijeg u Skupštini, da omogući da se taj proces hitno nastavi i da se u najskorije vrijeme izabere predsjednik DIK-a, i time kompletira najvažnija institucija za izborni proces.

„SDP je spreman da pruži svoj puni doprinos kroz dijalog i rad u nadležnom radnom tijelu da se ovo pitanje riješi što je moguće prije“, dodaje se u pismu Konjevića.

Bonus video: