Krivokapić: U EU ćemo ući kad zaslužimo, region ne zaslužuje da bude pežorativno posmatran

„Nova metodologija je napravljena kako bismo unaprijedili ono što su problemi i kako bismo bili bolji, a u slučaju Crne Gore to su poglavlja 23 i 24“, naveo je Krivokapić

10874 pregleda 2 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Države Zapadnog Balkana treba zajedno da sagledaju naredne korake u procesu evropske integracije, ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić, dodajući da bez tog regiona nema budućnosti Evrope.

Krivokapić je, na panel debati "Zapadni Balkan: Budućnost Evrope je naša zajednička agenda", kazao da je razmjena dobrih praksi važna, kako bi se pristupni proces ubrzao.

„Jedni bez drugih ne možemo. Svaku dobru praksu treba da proslijedimo jedni drugima, da bi ovaj proces bio ubrzan“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je članstvo u Evropskoj uniji (EU) strateško usmjerenje država Zapadnog Balkana.

„Nova metodologija je napravljena kako bismo unaprijedili ono što su problemi i kako bismo bili bolji, a u slučaju Crne Gore to su poglavlja 23 i 24“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, region ne zaslužuje da bude pežorativno posmatran.

“Ako neka zemlja odustane, ostale zemlje Zapadnog Balkana treba da joj pruže ruku, kako bismo zajednički završili poslove u okviru pristupnog procesa”, smatra Krivokapić.

On je istakao da Crna Gora ima problem sa nedovoljnim znanjem i činjenicom da se protežiraju oni koji nemaju potpuno znanje i kompetenciju, i dodao da treba pružiti šansu mladima.

„Crna Gora treba da bude primjer regionu, a programi koje smo pokrenuli - Evropa sad, Crna Gora odmah i Crna Gora radi, treba da omoguće da naši mladi ljudi ostanu ovdje. Ako se to desi, onda smo pobijedili“, kazao je Krivojkapić.

On je poručio da Crna Gora ne traži protežiranje kada je riječ o pristupanju EU.

„U EU ćemo ući kad zaslužimo. Zato tražimo da svi na Zapadnom Balkanu ulože snage u pravcu ostvarenja tog cilja “, zaključio je Krivokapić.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Slovenije, Gašper Dovžan, istakao je da cilj EU mora biti kredibilan nastavak procesa proširenja.

Prema njegovim riječima, EU mora ostaviti otvorena vrata za članstvo.

Dovžan je istakao da je Unija trgovinski partner u regionu, najveći investitor i donator.

„Stoga je logičan korak naprijed institucionalna nadogradnja. Ako se to ne dogodi, drugi akteri će iskoristiti priliku da prošire svoj uticaj i interese u regionu Zapadnog Balkana”, kazao je Dovžan.

Zapadni Balkan je, kako je rekao, srce Evrope, a Crna Gora je srce Zapadnog Balkana.

“Slovenija ističe da su neki od naših vitalnih interesa vezani za region, pa se nadamo da ćemo se svi potruditi da to srce brže zakuca u procesu približavanja EU integracijama”, zaključio je Dovžan.

Bonus video: