"neznanje ili arogancija, vjerovatno zajedno"

Lekić: Budžet se predstavlja u medijima i u Skupštini bez prethodnog dogovora Vlade sa parlamentarnom većinom

"Ukratko, nastala situacija rizikuje da vodi porazu političke većine, sa epicentrom u vladi kao ponekad odmetnutoj družini, čast izuzecima u njoj - što sve urgentno zahtijeva jasan i odlučan dogovor parlamentarne većine o izlasku iz zabrinjavajuće institucionalne konfuzije zato i teškog stanja u zemlji"

7041 pregleda 20 komentar(a)
Lekić, Foto: Skupstina.me
Lekić, Foto: Skupstina.me

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić saopštio je danas da se Budžet predstavlja u medijima i u Skupštini bez prethodnog dogovora Vlade sa parlamentarnom većinom.

"Danas je treći dan kako italijanski premijer Mario Dragi vodi odvojene razgovore sa delegacijama političkih partija koje čine parlamentarnu većinu o predlogu budžeta. U saopštenju vlade data je precizna satnica. Radi se o dijalogu uoči upućivanja predloga budžeta parlamentu, što je jedno od osnovnih pravila demokratije", napisao je Lekić na Fejbuku.

On je dodao da je "to pravilo izostalo kod nas, iz neznanja ili arogancije, vjerovatno zajedno, premijera i vlade, čineći sve to neozbiljnim, nažalost sa višestrukim posledicama".

"Onda vidjećemo se povodom budžeta u Skupštini, dakle bez prethodnog dogovora, bez pokušaja dogovora, sada izvjesno uz jake konfrontacije. Pošto to nisam mogao saopštiti u nepostojećem dijalogu onda ću u skupštinskoj debati reći da smatram nedopustivim, neodgovornim, zapravo skandaloznim da se u 2022. planira povećanje inače, do sada i od prethodne vlasti, visokih troškova za službena putovanja, konsultantske usluge, reprezentacije. Naravno i o drugom će govoriti. Ukratko, nastala situacija rizikuje da vodi porazu političke većine, sa epicentrom u vladi kao ponekad odmetnutoj družini, čast izuzecima u njoj - što sve urgentno zahtijeva jasan i odlučan dogovor parlamentarne većine o izlasku iz zabrinjavajuće institucionalne konfuzije zato i teškog stanja u zemlji", zaključio je Lekić.