Koprivica: Rezultati ne preporučuju Damjanovića za obavljanje veoma važne funkcije u Beogradu

"Građani imaju pravo da dobiju informaciju i pravu sliku o tome ko vrši javne poslove u njihovo ime", rekao je Koprivica

23071 pregleda 31 komentar(a)
Koprivica, Foto: Skupština Crne Gore
Koprivica, Foto: Skupština Crne Gore

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kazao je u Skupštini da je vršilac dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije (UP) Vesko Damjanović bio na toj funkciji kada je skinuta zabrana ulaska Veljku Belivuku u Crnu Goru.

Zbog toga, kako dodaje, rezultati ne preporučuju Damjanovića za obavljanje veoma važne funkcije u Beogradu niti da će njegovo imenovanje doprinijeti borbi protiv kriminala.

Koprivica je na sjednici Skupštine kazao je da je uputio Vladi Crne Gore pitanje na osnovu kojih kriterijuma je donijeta odluka da se bivši v.d direktora Uprave policije Vesko Damjanović imenuje za vršioca određenih poslova u ambasadi Crne Gore u Beogradu.

Damjanović
Damjanovićfoto: Savo Prelević

"Ovo je pitanje od značaja za sagledavanje kadrovske politike Vlade, naročito u oblasti diplomatije i bezbjednosti. Građani imaju pravo da dobiju informaciju i pravu sliku o tome ko vrši javne poslove u njihovo ime", rekao je Koprivica.

Odgovarajući na pitanje državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Ljubomir Mišurović kazao je da je Damjanović određen da obavlja poslove u ambasadi u Beogradu na osnovu zahtjeva v.d. direktora policije Zorana Brđanina u kojem je navedeno da se u cilju jačanja saradnje sa susjednim državama u borbi protiv prekograničnog kriminala ukazala potreba određivanja predstavnika na bilateralnoj osnovi.

"Dalje je navedeno da bi imajući u vidu prethodno iskustvo i rezultate, angažovanje Damjanović dalje doprinijelo unapređenju saradnje između Crne Gore na polju borbe protiv prekograničnog kriminala", kazao je Mišurović i dodao da je Damjanović određen na tu funkciju, po zakonu, na određeno vrijeme.

Koprivica je nakon toga kazao da nije do kraja jasno koje će poslove Damjanović obavljati u ambasadi u Beogradu.

Saopštio je i da se ne bi složio da rezultati preporučuju Damjanovića za obavljanje veoma važne funkcije u Beogradu, niti da će njegovo imenovanje doprinijeti borbi protiv kriminala dvije države.

"Damjanović je bio v.d. direktor UP onda onda kada je skinuta zabrana ulaska Veljku Belivuku u Crnu Goru. On je ili donio tu odluku ili nije znao, nije smio ili nije umio da se suprotstavi onima koji su faktički donijeli tu odluku. Umjesto da bude izveden pred sud pravne države, on je nagrađen ovim javnim poslom. To je jedna loša poruka koja se šalje kada je u pitanju bezbjednosni sektor i borba protiv organizovanog kriminala. Ako je on propustio monstruoznog kasapina da uđe u Crnu Goru kako se može očekivati da unaprijedi saradnju između dvije države u pogledu borbe protiv kriminala. Ako je uz njegovo saglasnost ušetao monstruozni kasapin, kako se može očekivati da on doprinosi osiguranju bezbjednosti građana bilo jedne ili druge države", kazao je Koprivica.

"Oni koji nude pare i oni koji ih uzimaju za rušenje ove Vlade završiće u Spužu"

Koprivica poručio je da ta partija neće u Skupštini glasati za rušenje Vlade, a kako dodaje, svako ko iz parlamentarne većine digne ruku za to, čini najveću izdaju u istoriji Crne Gore.

"U decembru očekujemo usvajanje socio-ekomskih zakona koje smo predložili, kada su u pitanju dječiji dodaci i kada je u pitanju podizanje minimalne penzije i vraćanje naknada majkama sa troje i više djece. Ne očekujem pad Vlade. Demokrate neće glasati za predlog za razrješenje Vlade CG. Vlada Crne Gore treba da nastavi da funkcioniše, jer je to u skladu sa izbornom voljom građana, a svi problemi koji postoje treba da se o njima otvoreno govori", poručio je Koprivica u Skupštini.

On kaže da nema veće sile i od izborne volje građana.

"Nema te pare kojom se može kupiti obraz, a obraz nije obraz ako se može kupiti, pa ni za 21 milion. Ko je nudio pare, vidimo to danas, a ko će ih uzeti vidjećemo sjutra. Oni koji nude pare i oni koji ih uzimaju za rušenje ove Vlade završiće u Spužu", poručio je poslanik Demokrata.

Koprivica je kazao i da nema veće izdaje od izdaje izborne volje građana.

"Svako ko iz parlamentarne većine digne ruku za rušenje Vlade čini najveću izdaju u istoriji Crne Gore", zaključio je Koprivica.

Bonus video: