2. i 3. decembra u budvi

Crna Gora domaćin Samita predsjednika vlada CEI

Kako su naveli, Privredna komora (PKCG), u saradnji sa CEI, sjutra u deset sati organizovaće međunarodnu konferenciju o ekonomiji Montenegro 2021, pod nazivom „Resetovanje ekonomije nakon pandemije COVID-19“, koju će otvoriti Krivokapić

3995 pregleda 4 komentar(a)
Krivokapić otvara međunarodnu konferenciju, Foto: Luka Zeković
Krivokapić otvara međunarodnu konferenciju, Foto: Luka Zeković

Premijer Zdravko Krivokapić biće domaćin Samita predsjednika vlada Centralno-evropske inicijative (CEI), koji će biti održan naredna dva dana u Budvi.

Iz Vlade su saopštili da će događaj, koji će obilježiti završetak dvogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore CEI, najstarijom regionalnom inicijativom koja postoji još od 1989. godine, početi sjutra sastankom komiteta nacionalnih koordinatora.

Kako su naveli, Privredna komora (PKCG), u saradnji sa CEI, sjutra u deset sati organizovaće međunarodnu konferenciju o ekonomiji Montenegro 2021, pod nazivom „Resetovanje ekonomije nakon pandemije COVID-19“, koju će otvoriti Krivokapić.

Iz Vlade su najavili da će Samit predsjednika vlada, koji je centralni događaj, biti održan u petak od deset do 12 sati.

“Na Samitu će biti usvojena zajednička izjava kojom će se afirmisati dalja saradnja CEI zemalja sa fokusom na održivi razvoj i evropske integracije”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je, uvažavajući važnost zdravstvenog aspekta, ovogodišnji samit iskorišćen za organizaciju specijalnog događaja u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

Oni su najavili da će na samitu biti usvojena Mapa puta za zdravlje i blagostanje na Zapadnom Balkanu do 2025. godine.

“Sa PKCG biće organizovan i zajednički panel predsjednika vlada na temu postpandemijske budućnosti Evrope, koji će biti prilika da se diskutuje o ovom važnom pitanju i zaokruži dvodnevni rad”, kazali su iz Vlade.

Oni su najavili da će na događaju učestvovati predsjednici vlada zemalja članica CEI, premijeri Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, potpredsjednici vlada Mađarske, Ukrajine i Sjeverne Makedonije.

Na samitu će učestvovati i ministri, zamjenici ministara, državni sekretari i ambasadori zemlja članica.

“Specijalni gosti su generalni sekretar CEI Roberto Antonione, direktor SZO za Evropu Hans Kluge i potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Mark Bouman”, rekli su iz Vlade.