sastanak ministara vanjskih poslova nato u rigi

Radulović: Zapadni Balkan od strateške važnosti za NATO i EU

"Radulović je iskazao zadovoljstvo tim uspjehom, imajući u vidu da je naš predlog, da ovaj strateški važan dio Evrope bude više zastupljen na agendi Alijanse, dobio punu podršku saveznica”, kaže se u saopštenju

2032 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka u Rigi, Foto: NATO
Sa sastanka u Rigi, Foto: NATO

Zapadni Balkan je od strateške važnosti za NATO i Evropsku uniju (EU), ocijenio je crnogorski ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, dodajući je potreban koordinisani pristup obje organizacije kada je riječ o tom regionu.

Radulović je, tokom drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova NATO članica u Rigi, istakao da Crna Gora podržava evroatlantsku integraciju država Zapadnog Balkana.

Crna Gora, kako je naveo, podržava zaključke junskog samita kojima je potvrđena posvećenost Alijanse stabilnosti i sigurnosti regiona, kroz politički dijalog i praktičnu saradnju.

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP) saopšteno je da je na susretu ministara održana posebna sesija posvećena Zapadnom Balkanu, koja je rezultat crnogorske inicijative da region bude prisutniji u raspravama unutar NATO-a.

"Radulović je iskazao zadovoljstvo tim uspjehom, imajući u vidu da je naš predlog, da ovaj strateški važan dio Evrope bude više zastupljen na agendi Alijanse, dobio punu podršku saveznica”, kaže se u saopštenju.

Radulović je kazao da se nada da će osnaženi pristup NATO-a regionu biti reflektovan i na predstojećem samitu u Madridu.

“On je, istakavši da je region od strateške važnosti za NATO i EU, naglasio potrebu koordinisanog pristupa obje organizacije kada je riječ o Zapadnom Balkanu”, kazali su iz MVP-a.

Radulović je istakao značaj analize učešća NATO-a u Avganistanu kao i naučenih lekcija koje su važne za dalje aktivnosti i buduće operacije i misije Alijanse.

On se pridružio pozivu saveznica da nove vlasti u Avganistanu poštuju međunarodno pravo, uključujući i poštovanje prava i sloboda svih, a naročito žena, djece i manjina.

Kako je saopšteno, na sesiji s Gruzijom i Ukrajinom podržan je teritorijalni integritet i suverenitet tih država.

“Saveznice su ponovile spremnost da, pored političke, pruže i tehničku pomoć. Istaknuta je zabrinutost zbog započetog nagomilavanja ruske vojske na granicama Ukrajine”, naveli su iz MVP-a.

Radulović je, na marginama susreta u Letoniji, razgovarao sa ministarkom vanjskih poslova Estonije Evom-Marijom Limets.

“Istaknut je značaj podrške te zemlje procesu evropske integracije Crne Gore, jačanju bilateralnih odnosa i doprinosu NATO-u”, naveli su iz MVP-a.

Oni su dodali da je, tokom Radulovićevog razgovora sa holandskim kolegom Benom Knapenom, istaknuta puna podrška procesu integracije Crne Gore, kao i spremnost za pružanjem ekspertske pomoći.

“Ukazano je na značaj skorog otvaranja Ambasade Crne Gore u Hagu i jačanja odnosa na svim nivoima između dvije države”, kazali su iz MVP-a.