Marković: Zaustavljeno zaduživanje Cetinja, povećali smo imovinu grada za 3,6 miliona

Ističe da se formula izbora nepartijskog kadra i dijela partijskog pokazala kao uspješna.

3068 pregleda 10 komentar(a)
Foto: SD Cetinje
Foto: SD Cetinje

Početkom 2018. godine koaliciono je započet proces revitalizacije i spriječen ekonomski potop Prijestonice Cetinje, najblaže rečeno spriječen je bankrot. Suočeni sa teškom finansijskom sitacijom i poremećenim međuljudskim odnosima u lokalnoj samoupravi, morali smo podvući crtu i reći dosta je, kazao e Petar Marković, zamjenik gradonačelnika Cetinja i kandidat na listi "SD-LP - Vazda dosljedni Cetinju".

Marković je poručio da apsolutna vlast nikome nije ništa dobro donijela i da dok god se slijepo prati pojedinac društvo u cjelini ne može napredovati.

"Ranije upitno potpisivanje koalicionog sporazuma sa Demokratskom partijom socijalista ispostavilo se opravdano, a potvrda toga uslijedila je 4. i 5. septembra. Najveći teret ovog četvorogodišnjeg mandata podnijeo je SD Cetinja. Kao iskreni borci za pravo i slobodu Crne Gore susreli smo se sa raznim opsturukcijama, kako sa lokalnog, tako i sa državnog nivoa. Socijaldemokratija koju predstavljamo je bila u potpunosti marginovalizovana. Priča o boljem životu sugrađana je bila samo u deklarativnom značenju, jer u stvarnosti iza onog najobičnijeg građanina Prijestonice kojem i ja pripadam, niko nije stajao a skoro da niko za njega nije ni mario", piše u saopštenju Markovića.

Navodi da su se dosta puta pitali dali je bilo vrijedno "poturiti čist obraz politici".

"Politici koja nikada nije bila na dobrom glasu. Ipak, krenuli smo da mijenjamo društvo nabolje i promijenili smo mnogo, posla i dalje ima. Nešto je vidljivo a nešto ne. Većina poslova koje lokalna samouprava obavlja nijesu vidljivi običnom stanovniku naše opštine. Izrada projekata za koje nam je opozicija često zamjerala, su samo jedna karika u velikom lancu poslovanja lokalne samouprave", kaže Marković.

Ističe da se formula izbora nepartijskog kadra i dijela partijskog pokazala kao uspješna.

"Imali smo jaku početnu osnovu a to je bio koalicioni sporazum kojim nekim od imena koalicionog partnera nije dozvoljavao uplitanje u sistem rada. Vrijedno smo radili dok su drugi pričali, čisto radi priče. Ne želeći da opterećujem laičku javnost izuzetno komplikovanim procedurama i birokratijom koja prati lokalnu samoupravu iznijeću samo par informacija. Nekima će to značiti mnogo a nekima apsolutno ništa. Ovo je ipak za one prve. Drage sugrađanke i sugrađani, od 2018. godine računajući i kraj ove 2021. godine u lokalnoj upravi se doprinijelo cc 20 miliona eura".

Marković tvrdi da je nakon 15 godina zaustavljeno zaduživanje Cetinja te da je ta činjenica vrijedna pažnje i poštovanja, "jer da smo nastavili putem prethodnika bili bismo danas zaduženi još 12 miliona eura".

Dodaje da su vratili oko četiri miliona eura duga, a da se nisu zadužili nijedan cent.

"Povećali imovinu grada za 3.6 miliona. Dakle objektivno sagledano 20 miliona eura. Tokom mandata naslijeđeni dug nas je konstantno pratio i bio nam kao omča oko vrata. Nakon što smo stabilizovali finansije, prioritet su nam bili oni kojima je rješavanje stambenog pitanja uvijek bilo jedno od najvažnijih životnih pitanja. Useljeno je 6 stanova, kupili smo 12 koji će biti uskoro useljeni a kao kruna svega izgradiće se novi objekat sa 30 stambenih jedinica. Oni će nam i dalje biti prioritet".

Poručuje da su kroz izborni program predočili realno ostvarive planove, ne maglu ili laži.

"Za njegovo ostvarenje potrebna nam je vaša podrška. Olovkom 5. decembra i vi pucajte, olovkom jer je ovo gospodarska Prijestonica Crne Gore. Mi nemamo, niti želimo imati tone suzavca, gumenih metaka i šok bombi. Mi vam nudimo bolji život. Neće biti lako, niti je ikada bilo, ali odustati i posustati nikada nećemo! Zato pucajte, pucajte tako što ćete zaokružiti broj 8, za vaše bolje sjutra, za patriotsku listu ljudi čista obraza “SD-LP - VAZDA DOSLJEDNI CETINJU”", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: