"u ovakvom odnosu snaga treba nešto novo"

Krivokapić: Kakav čovjek bih bio ako ne razmišljam o formiranju partije?

Ali nijesam spreman da u ovom trenutku od obaveza, posvećenosti ovakvim programima, predanog rada moga tima da učinimo Crnu Goru zdravijom i boljom, ne razmišljamo u tome o formiranju političke partije"

32318 pregleda 71 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da neće bježati od formiranja stranke "ako politički procesi budu nametali takve poteze".

"Ne znam šta da kažem na tu temu. Možda je ta jedna moja izjava izazvala takve reakcije. Upitan sam da li razmišljam o osnivanju partije. Kakav bih ja bio čovjek ako ne razmišljam? Razmišljao sam i o tome, gledajući političku scenu Crne Gore i osjećajući da u ovakvom odnosu snaga treba nešto novo. Ali nijesam spreman da u ovom trenutku od obaveza, posvećenosti ovakvim programima, predanog rada moga tima da učinimo Crnu Goru zdravijom i boljom, ne razmišljamo u tome o formiranju političke partije. Ako ovi politički procesi budu nametali takvo nešto, nećemo bježati ni od toga. Ali nema razloga za to ako do 2024. godine krenemo ovim refosrmskim programima, neka to bude zajednički cilj i pozicije i opozicije u Crnoj Gori", rekao je Krivokapić u intervjuu za TV Nikšić.

Upitan šta bi izdvojio kada je u pitanju rad Vlade i koliko je planiranog uspjelo da se realizujete, te da li se moglo više i bolje, premijer je odgovorio:

"Gledajući kontekst i cijelu situaciju u kojoj je funkcinisala Vlada, pa čak i period prije izbora koje su obilježile različite turbulencije, a ne samo od decembra prošle godine, nijesu dali priliku da rezulatati njenog rada budu još vidljiviji i prikazani građanima. Tu su činjenice koje govore o njenom uspjehu. Poslije formiranja Vlade desio se najveći poduhvat u Crnoj Gori emitovanje obveznica - 750 miliona sigurnosti kako bi mogli da krenemo u realizaciju planiranih projekta. Iako je to rađeno na dobrobit građana, bilo je osporavanja i opozicije i dijela vladajuće parlamentarne većine. Drugi važan trenutak je programski budžet, potom odluka o ne zatvaranju Crne Gore u jeku turističke sezone zbog epidemijske situacije, što je dovelo do toga da smo imali prihod od turizma više od 700 miliona eura. Tu je i program mjera podrške za privredu, a više nego dobre rezultate smo ostvarili u ekonomiji - od najmanje rastuće do najveće u regionu", rekao je Krivokapić.

On je dodao da je prošle godine u istoriji Evrope najniži ekonomski rast zabilježila Crna Gora, a da ove godine prema trenutnim zvaničnim podacima Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj taj rast je najveći u regionu, a možda i u Evropi - 12,4 odsto.

"Očekujemo da će taj rast biti između 13 i 14 odsto. Znači, od onoga da ste bili posljednji sada ste prvi. Zar to nije rezultat? Ako bi za to u sportu rekli da je nemoguće, kod nas u ekonomiji je moguće. Imamo suficit u budžetu od juna do danas. Mislim da će i novembar biti specifičan, još nijesu obrađeni podaci ali će biti oko 160 miliona. To je garancija kako bi 2022. godina bila godina preporoda i boljitka za svakog njenog građanina, a to će se desiti pod uslovom da Budžet bude usvojen, ali ne korigovan našim kreativnostima koje mogu uticati na dobru ideju da jedni Zakoni budu usvojeni, a drugi ne. Crna Gora ima zamajac koji se pokrenuo, a ključna godina da se to vidi je naredna godina. U svim oblastima svakog ministarstva je napravljen izuzetan rad, negdje više negdje manje. Ali sinergija i timski rad, u kontekstu uslova u kojima smo radili su ostvarili smo izuzetne rezultate", naveo je Krivokapić.

Premijer je naveo i da 85 odsto građana podržava reformske programe koji se definišu kroz četiri programa, iako su dva dobila primat "Evropa sad" i "Crna Gora odmah".

"Tih 15 odsto se pojavljuju kao skeptici, što je prirodno kada je u pitanju bilo koja tema ili aktivnost. Ne bježimo od dobrih prijedloga koji mogu da unaprijede predloženo. Najveća skepsa dolazi od predstavnika lokalne uprave, ali to se rješava na drugačiji način, kroz egalizacioni fond, novim pravilima, a ne rušenjem programa", kaže Krivokapić.