Bogdanović: Za projekte na Cetinju šest miliona eura

88 pregleda 9 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Cetinje.me
Aleksandar Bogdanović, Foto: Cetinje.me
Ažurirano: 02.11.2017. 16:03h

U prvom Godišnjem Programu razvoja Prijestonice za narednu godinu sadržani su ključni projekti koji će obezbijediti punu valorizaciju potencijala Cetinja, a za koje je obezbijeđeno šest miliona eura, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović.

Vlada se na današnjoj sjednici upoznala sa tim Programom, koji je usvojio Senat Cetinja na sjednici u srijedu, a kojom je predsjedavao crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Bogdanović je rekao da su predstavili prvi Godišnji razvoj Program Cetinja koji je proistekao iz Zakona Prijestonice, a kojim se definištu prioritetni projekti za razvoj Cetinja.

"Na taj način, pored institucionalnog jačanja Prijestonice koje se ogleda kroz vraćanje statusa diplomatskog centra i preseljenja Ministarstva vanjskih poslova, ali i drugih važnih državnih institucija, danas konkretizujemo mjere i na finanasijskom, odnosno jačanju razvojnog kapaciteta Cetinja“, saopštio je Bogdanović u izjavi za medije.

Kako je kazao, postupak izrade Programa podrazumijevao je konstultacije sa širom javnošću - sa građanima, svim kulturnim, zdravstvenim i obrazovnim institucijama, kao i sa institucijama čiji je osnivač Cetinje, predstavnicima Privrednog kluba Cetinja, mjesnih zajednica i organa lokalne uprave, i sa odbnornicima i političkim partijama zastupljenih u cetinjskom parlamentu.

Bogdanović je naveo da su, tokom javne rasprave i konstultacija sa zainteresovanim stranama, dobili više od 215 kvalitetnih predloga projekata.

To, kako smatra, ukazuje na značajan nivo participacije javnosti u čitavom procesu.

"U Programu su sadržani ključni projekti koji će obezbijediti punu valorizaciju potencijala Cetinja“, naveo je Bogdanović.

On, kako je rekao, cijeni da je riječ o programskom sadržaju izuzetnog značaja koji sublimira sve projekte koji treba da doprinesu dinamičnijem ekonomskom i sveukupnom razvoju Cetinja naredne godine.

"Ključni izazov, kako je i prepoznato i novim Zakonu, je stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta i zato je Program sa posebnom pažnjom tretirao sva ona pitanja razvojnih, infrastrukturnih i projekata koji doprinesu otvaranju novih radnih mjesta“, saopštio je Bogdanović.

Željeli su, dodao je, da sveukupnim razvojem dodatno generešimo zaposlenost i rast u crnogorskoj Prijestonici.

"Tako je Programom predloženo da se za realizaciju ovih projekata opredijeli oko šest miliona EUR, što ukazuje na namjeru lokalne uprave da realizacijom postavljenih prioriteta, obezbijedi sveukupan razvoj koji će direktno, odnosno indirektno, doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i kvalitetnijem životu naših sugrađana“, saopštio je Bogdanović.

On, kako je rekao, vjeruje da je ovo novi impuls i nova etapa u dinamičnijem ekonomskom i sveukupnom razvoju Prijestonice.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović navela je da je utvrđivanje Programa proističe kao zakonska obaveza definisana novim Zakonom o Prijestonici.

Kako je rekla, Prijestonica je ovim Zakonom dobila ono što joj i pripada, kroz obezbjeđivanje poštovanja Prijestonice u institucionalnom smislu, adekvatno predstavljanje i valorizaciju nasljeđa Prijestonice, kao i obezbjeđivanje finansijskih sredstava u državnom budžetu za razvojne aktivnosti u visini od jedan odsto projektovane vrijednosti tekućeg budžeta Crne Gore za svaku fiskalnu godinu

"Shodno navedenom, donoošenjem godišnjeg Programa razvoja Prijestonice za narednu godinu dokaz je pune posvećenosti Vlade i Prijestonice da ono što je i utvrđeno Zakonom bude i realizovano“, saopštila je Pribilović.

Program, kako je pojasnila, predstavlja dokument kojim su utvrđene smjernice razvoja Cetinja u narednoj godini, i u kojem su sadržani projekti koji će obezbijediti punu valorizaciju potencijala Cetinja.

Ona je naglasila da je Program koncipiran na način da finansijska sredsatva opredijeljena za razvoj Prijestonice budu svrshihodno utrošena i da građani i privreda osjete konkretne učinke i benefite od ovih aktivnosti.

Bonus video: