Ćeman za "Vijesti": U Petnjici nedostaju elementarni uslovi za život, DPS će doživjeti ozbiljan pad

"U Petnjci ne možete puniti gorivo jer ne postoji benzinska stanica, u kraju koji je pogodan za stočarstvo ne postoji veterinarska stanica, nema lokacije za odlaganje komunalnog otpada, ne postoji javni prevoz, itd"

7555 pregleda 6 komentar(a)
Ćeman, Foto: Demokrate
Ćeman, Foto: Demokrate

Građani Petnjice su nezadovoljni apsolutnom vlašću Demokratske partije socijalista (DPS) na lokalnom nivou, koja obećava isto što i prije osam godina, rekao je nosilac liste Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Petnjici 5. decembra, Albin Ćeman. On je za "Vijesti" rekao da u Petnjici nedostaju elementarni uslovi za život. "Gorući problem je visok procenat nezaposlenosti, što se pogubno odražava na iseljavanje dominantno mladog, radno sposobnog stanovništva. U našoj opštini nedostaju elementarni uslovi za život. U Petnjci ne možete puniti gorivo jer ne postoji benzinska stanica, u kraju koji je pogodan za stočarstvo ne postoji veterinarska stanica, nema lokacije za odlaganje komunalnog otpada, ne postoji javni prevoz, itd", naveo je Ćeman.

On od izbora očekuje promjene i dobar rezultat.

"Mi građanima ne nudimo predizborni asfalt, koji traje do prve jače kiše. Mi građanima nudimo kvalitativne promjene koje će rezultirati boljim životnim standardom.Ono što je sigurno, DPS više ne može osvojiti apsolutnu vlast u Petnjici. Sve analize koje sprovodimo, kao i stalni kontakt sa građanima nam govori da će postojeća DPS vlast, na predstojećim lokalnim izborima, doživjeti ozbiljan pad. Zato ćemo mi poslije izbora ponuditi saradnju svim partijama, osim DPS-u, da pokušamo da promijenimo katastrofalno stanje u kojem se opština nalazi", najavio je Ćeman.

On je najavio da će Demokrate, ako osvoje vlast, prvo raditi na uspostavljanju preduslova za razvoj.

"Prvo ćemo raditi na donošenju planske dokumentacije u vidu Prostorno-urbanističkog plana, detaljnih urbanističkih planova. Naći ćemo pogodnu lokaciju za uspostavljanje biznis zone u kojoj ćemo investitorima iz zemlje i inostranstva omogućiti besplatno građevinsko zemljište za izgradnju proizvodnih objekata i skupštinskom odlukom omogućiti subvencije i poreske olakšice za otvaranje proizvodnih radnih mjesta. Riješićemo problem javnog prevoza. Razmotrićemo više načina u rješavanju ovog problema", naveo je Ćeman.

Prvi način je, kako je kazao, raspisivanje javnog poziva za linijski prevoz putnika na koji bi se mogli javiti zainteresovani prevoznici, što je redovna procedura u većini opština.

Podsjetio je da na ranije raspisivane javne pozive u opštini Petnjica nije bilo zainteresovanih privatnih prevoznika.

"Drugi način rješavanja problema bismo uspostavili ukoliko nije moguć prvi način. Mišljenja smo da je osnovni vid prevoza na granici finansijske isplativnosti sa aspekta privatnih prevoznika zbog malog broja putnika i zbog toga je potrebno uvesti subvencionisanje prevoza od strane lokalne uprave. Ako nije moguće zainteresovati privatne prevoznike za pružanje usluga prevoza ni kroz subvencionisanje, mišljenja smo da je potrebno da lokalna uprava organizuje javni prevoz u okviru postojećeg Komunalnog preduzeća ili organizovanjem novog Gradskog saobraćajnog preduzeća. Potrebno je kupiti nekoliko minibuseva i kombija i zaposliti nekoliko vozača kako bi na trajan i kvalitetan način riješili ovaj problem, jer očigledno postoji javni interes za organizovanje prevoza", rekao je Ćeman.

On je ocijenio da su građani opravdano nezadovoljni apsolutnom vlašću DPS-a na lokalnom nivou, i ne samo građani, već i njihovi funkcioneri koji ih u velikom broju i napustaju.

"I danas lokalna vlast obećava građanima isto ono što su obećavali i prije 8 godina, a nisu realizovali. Možemo slobodno reći da su to izgubljene godine. Šta nije urađeno, najbolje možemo identifikovati, ako pogledamo predizborni program DPS sa prošlih gdje ćete vidjeti da nisu riješili osnovne probleme koje je potrebno riješiti da bi funkcionisala jedna opština i bila servis građana u pravom smislu. To petnjičanke i petnjičani znaju i zato su sa opravdano nezadovoljni", kazao je Ćeman.

Na pitanje šta će im biti prvi koraci ako osvoje vlast, odovorio je da će prvo analizirati postojeće stanje lokalne uprave.

"Potražićemo slabe karike u sistemu. Da vidimo prvo šta je uzrok loših rezultata rada. Napravićemo novu Odluku o organizaciji i načinu rada lokalne uprave i izvršiti reorganizaciju načina rada i usaglasiti Akt o sistematizaciji radnih mjesta novoj odluci. Stavićemo građanina na prvo mjesto. Građanima nudimo čiste ruke, nove kvalitetne kadrove, jasnu razvojnu viziju na zdravim osnovama. Nudimo novi početak, novu snagu", poručio je Ćeman.

Bonus video: