"crna Gora bilježi stagnaciju"

BS: Godina rada Vlade obilježena političkim revanšizmom i marginalizacijom manjinskih naroda

"Aktuelna Vlada biće upamćena kao prva u višepartijskom sistemu Crne Gore, koja na pozicijama ministara nije delegirala ni jednog predstavnika iz redova Bošnjaka ili Albanaca"

2884 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Bscg.me
Foto: Bscg.me

Bošnjačka stranka ocijenila je da rezultati Vlade, godinu nakon što je izabrana, pokazuju da Crna Gora bilježi stagnaciju na putu demokratizacije društva i da su izostali konkretni učinci u brojnim oblastima.

Navode da se aktuelna Vlada "dominantno bavila revanšizmom prema političkim neistomišljenicima, gdje su, nažalost, u prvom redu, pripadnici manje brojnih naroda targetirani kao oni koje je prvo trebalo “očistiti” iz institucija sistema".

"Prethodnih 365 dana, Crna Gora je prešla put od sekularne i građanske države, zemlje u kojoj su manjinski narodi bili ravnopravni sa drugim narodima, do činjinice da su danas sekularni i građanski koncept ozbiljno uzdrmani, a da su manjinski narodi isključeni iz procesa odlučivanja. Aktuelna Vlada biće upamćena kao prva u višepartijskom sistemu Crne Gore, koja na pozicijama ministara nije delegirala ni jednog predstavnika iz redova Bošnjaka ili Albanaca. Nažalost, ovo je Vlada čiji je ministar javno negirao genocid u Srebrenici i na taj način svjetskoj javnosti poslao poruku da je Crna Gora država koja ne poštuje međunarodne ugovore i presude”, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Dodaju da je od faktora stabilnosti u regionu, lidera u evropskim integracijama, za samo godinu dana, "Crna Gora izgubila povjerenje kredibilnih svjetskih partnera".

"Naš EU proces je skoro pa zaustavljen, što je jasno potvrdio i posljednji Izvještaj o napretku. Iako smo članica NATO-a, što je bio naš dugogodišnji vanjski prioritet, za prethodnih godinu dana izgubili smo povjerenje ključnih partnera, koje smo stvarali godinama", navode iz Bošnjačke stranke.

Ističu i da će godina rada Vlade ostati upamćena i po nezapamćenom partijskom zapošljavanju.

"Na sve one propuste, na koje je aktuelna većina ukazivala dok je bila opozicija, a tiču se partijskog zapošljavanja, za samo godinu dana ih je pogazila, na način što svjedočimo raznim namještanjima “po dubini”. Kompetencije i stručnost u drugom su planu, partijska pripadnost je ključ koji otvara vrata državne uprave. Posebno zabrinjava što su na odgovornih pozicijama u sistemu postavljene osobe sa šovinističkim stavovima, što dodatno urušava sistem vrijednosti. Sistem obrazovanja je doživio pravo “etničko čišćenje”, što je neprihvatljivo sa stanovišta građanskog koncepta Crne Gore. Ovo je još jedan pokazatelj da aktuelna Vlada nije opravdala očekivanja građana", navode u BS.

Za godinu dana, dodaju, enormno je povećan broj nezaposlenih, dok se bilježi snažan rast cijena goriva i osnovnih životnih namirnica.

"Nema ozbiljnih investicija ni u najavi. S druge strane, maćehinski odnos prema sjeveru Crne Gore, posebno prema opštinama gdje žive Bošnjaci, govori nam da ova Vlada osim što kadriranje vrši po etničkom ključu, na sličan način planira i budžete za razvoj opština. Vlada je krenula i u obračun sa našom dijasporom – segmentom koji je neraskidivi dio društvenog bića Crne Gore", saopšteno je iz BS.

Saopštili su da "loše upravljanje epidemijom sa 2.322 smrtna ishoda, pokazuje da je Crna Gora u svjetskom vrhu po smrtnosti od koronavirusa".

"Jedinstveni smo u svijetu jer imamo premijera koji govori o poštovanju mjera, a odbija da se vakciniše. Paradoks koji pokazuje kako funkcionišu stvari u Vladi Crne Gore. Odnosi među konstituentima vlasti, nefunkcionisanje sistema, blokada institucija, samo su neki od primjera izgbubljene godine za građane Crne Gore. Zato je važno mandate vratiti građanima. Izbori su jedini način da Crna Gora dobije novu, kompetentnu, građansku, multietničku Vladu, koja će biti servis svih građana", zaključuju u BS.