Biznismen častio Markovića nagradom za mir

Iz Markovićevog kabineta nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je, s obzirom na činjenicu da je Oručević bivši gradonačelnik Mostara i biznismen, bilo političkih ili poslovnih interesa prilikom dodjele nagrade
133 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Safet Oručević, Foto: Gov.me
Duško Marković, Safet Oručević, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.07.2018. 06:09h

Bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević, koji je u medjima povezivan sa brojnim aferama u tom gradu, na čelu je organizacije koja je premijeru Dušku Markoviću dodjelila nagradu “Mostar Peace Connection”. Centar za mir i multietničku saradnju, čiji je Oručević direktor, dodjelio je Markoviću nagradu “za doprinos miru i uspostavljanju povjerenja i saradnje među ljudima”.

Oručević je bio gradonačelnik istočnog Mostara od 1996. do 2001. godine, a tokom rata u BiH slovio je za uticajnog čovjeka sa istočne strane Neretve. Financijska policija federacije BiH je 2003. godine protiv njega u Tužilaštvu u Mostaru podnijela krivičnu prijavu zbog bespravne dodjele lokacije za gradnju stambenog objekta u tom gradu.

Oručevića su tada teretili za falsifikovanje službene isprave, jer se prema navodima policije koristio nepostojećom funkcijom predsjednika Skupštine opštine Mostar. Prema navodima bosanskih medija Oručevića su teretili za prekoračenje službenog položaja jer je navodno oštetio budžet Mostara za 111.051 maraka tako što je investitora oslobodio dozvola za gradnju, naplate komunalija i taksi.

I pored zahtjeva mostarske poliicije, kako se navodi, tužilac nije tražio dodatnu istragu u tom slučaju. Bosanski mediji pisali su i da je Oručević zastupao austrijsku grupaciju Apet u pokušaju da dobije posao gradnje hidroelektrana i termoelektrana u Federaciji BiH. Oručević je vlasnik kompanije koja je registrovana u Beču na ime IUC-Consalting GmbH, koja posluje i u BiH.

Centar za istraživačko novinarstvo CIN iz Sarajeva navodi da je vlasnik ili suvlasnik brojnih nekretnina u Mostaru i Blagaju. Direktor Centra za mir i multietničku saradnju u bosanskoj javnosti slovi za čovjeka koji je u bliskim vezama sa čelnicima Stranke demokratske akcije (SAD).

Iz Markovićevog kabineta nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je, s obzirom na činjenicu da je Oručević bivši gradonačelnik Mostara i biznismen, bilo političkih ili poslovnih interesa prilikom dodjele nagrade. Na sajtu Centra se navodi da je to nevladina i neprofitabilna organizacija osnovana radi istraživanja i dokumentovanja važnih događaja u istoriji Mostara i Hercegovine, u periodu od 1990. do 2004. godine.

Osim Markovića nakon svečanosti na starom mostu u Mostaru, nagrade su dobili i grčki premijer Aleksis Cipras, sudija Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Karmelo Agius, bivši novinar CNN-a Brent Sedler, poslanik Bundestaga Josip Juratović i osnivač IFIMES-a Zijad Bećirović.

Povelje dobili i Đukanović i Vučić

Centar za mir i multietničku toleranciju je u julu 2017. dodjelio “Povelju mira” i tadašnjem premijeru Milu Đukanoviću zbog “doprinosa i prepoznatljivog rada na građenju i afirmaciji mira”.

Povelja je tada uručena i tadašnjem premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, Albanije Ediju Rami, Slovenije Miru Ceraru i Hrvatske Tihomiru Oreškoviću.

Centar je, između ostalih, dodjeljivao nagrade i bivšem francuskom predsjedniku Žaku Širaku, bivšem predsjedniku Čehosolovačke Vaclavu Havelu, južnoafričkom predsjedniku Nelsonu Mendeli i operskom pjevaču Lučanu Pavarotiju.

Bonus video: