DPS sačuvao vlast u Petnjici

Najjača opoziciona partija na državnom nivou izgubila tri odbornička mjesta, SD jedno, Demokrate i SDP bilježe veliki rast

10472 pregleda 13 komentar(a)
Nema poraženih: Erol Muratović, Foto: Radio Petnjica
Nema poraženih: Erol Muratović, Foto: Radio Petnjica

Predsjednik Opštinske izborne komisije Petnjica Adis Duraković kazao je da je na 100 odsto prebrojanih glasačkih listića Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila 17 od 31 odborničkog mjesta i time sačuvala vlast.

”Stranka pravde i pomirenja osvojila je tri mandata, Socijaldemokratska partija jedan mandat, Socijaldemokrate dva mandata, Bošnjačka stranka šest mandata, DPS 17 mandata, Demokrate dva mandata, SNP je bez mandata”, rekao je Duraković.

DPS će time u Petnjici nastaviti da vrši lokalnu vlast.

Nosilac liste DPS-a dr Erol Muratović Vijestima je potvrdio da će ta partija imati 17 odbornika, i da će nastaviti da vode opštinu.

”Mogu vam samo reći da nema poraženih i pozivam sve građane da zajedno razvijamo našu opštinu”, kazao je Muratović sinoć nakon zatvaranja birališta.

DPS je na prethodnim izborima imala 20 odbornika, tri više nego ovog puta. Manje mandata ima SD - i to za jedan, a BS mandat više.

U Petnjici ni ovog puta na izbore nije izašla ni polovina od upisanih građana sa pravom glasa, kojih je zvanično 6.264. Prema posljednjem presjeku, izlaznost je bila tek nešto veća od 45 odsto.

U trci za jednog od 31 odbornika bilo je osam partija - SPP, SDP, SD, BS, DPS, Demokrate i SNP.

Da lokalna politička scena neće biti baš kao što je bila u prethodne četiri godine smatra nosilac liste Stranke pravde i pomirenja Almir Muratović. On kaže da imaju tri osvojena mandata.

”To je bila naša projekcija prije izbora i ona se ostvarila. Možda budemo imali i četvrtog odbornika”, kazao je Muratović.

Pozitivan trend su sinoć očekivali i u Demokratskoj Crnoj Gori. Oni su takođe u prethodnom sazivu imali samo jednog odbornika, dok sada prema partijskim projekcijama imaju tri mjesta u lokalnom parlamentu.

Bošnjačka stranka saopštila je sinoć da je ostvarila izborni uspjeh, što je potvrda, tvrde, da stranka nastavlja da vodi ispravnu politiku.

”Naš izborni uspjeh ogleda su u tome da smo osvojili šest odborničkih mandata, što je porast za jedan mandat u odnosu na prethodne izbore. U odnosu na prošle lokalne izbore, ostvarili smo rast od skoro stotinu glasova, dok smo takođe i u odnosu na posljednje parlamentarne izbore ostvarili rast za više od 50 glasova”, navodi se u saopštenju.

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da je ta partija ostvarila rast od 150 odsto.

”Potvrda naše građanske profilacije upravo je rezultat u Petnjici. Demokrate su zabilježile rast od oko 150 odsto i ostvarile 8 odsto podrške”, napisao je Bečić na svom Tviter profilu.

Lider SDP-a Raško Konjević kazao je da je u Petnjici ostvaren 70 odsto bolji rezultat.

”U Petnjici 70 odsto bolji rezultat SDP-a u odnosu na parlamentarne izbore. Hvala Petnjica”, napisao je Konjević na Tviteru.

Bonus video: