ispuniti zahtjev Evropske komisije

CeMI: MUP da istraži slučajeve duplo upisanih birača u jednoj ili više susjednih država

"Ovakvo postupanje MUP-a i otvorena konfrontacija sa zahtjevima EK doprinosi daljem usporavanju pregovaračkog procesa Crne Gore u dijelu političkih kriterijuma za članstvo Crne Gore u EU, i biće, gotovo izvjesno, osnov za nove kritike Brisela ka aktuelnoj Vladi", ističu iz Cemija

3613 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Centar za monitoring istraživanje (CeMI) pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da dosljedno poštuje političke i pravne obaveze na efikasnoj kontroli biračkog spiska, i da bez odlaganja sprovede postupke provjere i eventualnog oduzimanja državljanstva i brisanja svih nezakonito upisanih birača iz biračkog spiska Crne Gore.

Kako je saopšteno iz te nevladine organizacije, određenjem da ne mogu nastaviti postupanje u predmetu brisanja duplo upisanih birača, MUP ne ispunjava jasan zahtjev Evropske komisije iz ovogodišnjeg Izvještaja za Crnu Goru, u kome se eksplicitno zahtijeva od nadležnih institucija da temeljno istraže navode o duplo upisanim biračima u jednoj ili više država regiona.

"Ovakvo postupanje MUP-a i otvorena konfrontacija sa zahtjevima EK doprinosi daljem usporavanju pregovaračkog procesa Crne Gore u dijelu političkih kriterijuma za članstvo Crne Gore u EU, i biće, gotovo izvjesno, osnov za nove kritike Brisela ka aktuelnoj Vladi Crne Gore. Pozivajući se na mišljenje AZLP-a shodno kome 'bi obrada podataka koji su im dostavljeni bila nezakonita' cijenimo da je MUP samo pronašao izgovor da ne sprovodi zakonom povjerene nadležnosti na kontroli biračkog spiska. Upitno mišljenje direktora AZLP-a ne može ukinuti zakonsku nadležnost i obavezu MUP-a na postupanje. Ovakav stav MUP-a dovodi u pitanje postojanje političke volje aktuelne vlade sprovodi aktivnosti usmjerene ka unaprjeđenju povjerenja građana u izborne procese", navodi se u saopštenju.

Iz Cemija su ocijenili da MUP ovakvim pristupom nije dao institucionalni odgovor na zahtjev te organizacije praćen dokazima postojanja 2.691 birača iz Herceg Novog koji su upisani u birački spisak Crne Gore, a imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji i Bosni i Hercegovini, i 961 birača iz Nikšića koji su upisani u birački spisak Crne Gore, a imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji. Riječ je o ukupno 3.651 biraču koji bi trebalo da budu izbrisani iz biračkog spiska.

"Podsjećamo da je ova Vlada formirala Savjet za kontrolu biračkog spiska a Ministarstvo unutrašnjih poslova Savjet za transparentnost koje se bavi kontrolom biračkog spiska. Nažalost, ova dva savjeta kada je riječ o kontroli biračkog spiska i brisanju nezakonito upisanih birača nijesu ispunili očekivanja niti cilj zašto su formirani", smatraju u Cemiju

Iz te organizacije su pozvali MUP i Vladu da se okrenu sređivanju stanja u biračkim spiskovima, jer ih, kako su ukazali, treba očistiti od onih koji nezakonito imaju biračko pravo, bez obzira za koju partiju glasaju.